- Vi må holde oss inne på grunn av røyk og aske

Norske utvekslingsstudenter i skogbrannrammede Santa Barbara bekymrer seg likevel mest for eksamen.

RØYK OG ASKE:  Røyken ligger tett over Santa Barbara i California Jer ser de norske utvekslingsstudentene Kurt Stormyr, Henry Selvig og Karoline Vatne Rottem på brannen som herjer like utenfor byen. Foto: Lars Sangolt
RØYK OG ASKE: Røyken ligger tett over Santa Barbara i California Jer ser de norske utvekslingsstudentene Kurt Stormyr, Henry Selvig og Karoline Vatne Rottem på brannen som herjer like utenfor byen. Foto: Lars SangoltVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Bare seks måneder etter at skogbranner ødela over 200 hjem i Santa Barbara og omegn, er byen igjen rammet.

I natt norsk tid, ble 2000 hjem beordret evakuert. Guvernør Arnold Schwarzenegger har nok en gang måtte erklære krisetilstand i staten, melder ABC News.

Denne gangen herjer brannene enda nærmere byen enn i fjor.

- Skummelt
Rundt 60 norske studenter på utveksling fra Høgskulen i Telemark har fått merke dette på kroppen.

- Brannen startet i går, men først i morges ble det skikkelig ille. I hele dag har vinden blåst fra brannene og innover mot oss. Det har vært umulig å være ute på grunn av røyken og asken. Man følte at det var skummelt og myndighetene har også oppfordret folk til å holde seg inne. En stund var det også et spørsmål om vi trengte å evakuere, forteller Sara Thi Vu som studerer via Gateway College.

- Nå har vinden heldigvis snudd, så nå er det litt bedre for oss, forteller den norske studenten.

Utsikt til flammene
Fra balkongen kan de se flammene som herjer på utsiden av byene, og over hele byen er det tett med røyk. Strømmen har også gått flere ganger, forteller hun. Over telefonen høres lyden fra helikotrene som deltar i slokkingsarbeidet.

BRENNENDE HUS:  I åsene utenfor Santa Barbara har en rekke hus gått opp i flammer. Foto: AP Photo/John Lazar
BRENNENDE HUS: I åsene utenfor Santa Barbara har en rekke hus gått opp i flammer. Foto: AP Photo/John Lazar Vis mer

Allerede har brannen ødelagt flere titalls hus. Rekordhøye temperaturer og sterk vind gir næring til brannene som man frykter det vil ta flere dager å få kontroll på. I tillegg til de 2000 som myndighetene har pålagt å evakuere, har flere tusen andre forlatt byen frivillig.

For øyeblikket er det likevel eksamen som bekymrer studentene mest.

- Vi har eksamen i morgen, men skolen vår ligger i et område som er stengt. Det har heller ikke vært så lett å lese til eksamen fordi brannen har gjort det ekstremt varmt i tillegg til den plagsomme røyken. Skolen har sagt at eksamen vi avholdes uansett. Likevel er vi ganske spent på om de får de klarer å gjennomføre det, sier Thi Vu.

RØYKTETT:  Dette er utsikten fra balkongen der Sara Thi Vu bor. Foto: Sara Thi Vu,
RØYKTETT: Dette er utsikten fra balkongen der Sara Thi Vu bor. Foto: Sara Thi Vu, Vis mer