- Vi må ikke forvente hjelp fra Gud, Buddha eller regjeringer

Dalai Lama kommer med overraskende uttalelser etter terrorangrepene i Paris.

BER OM FRED: Tibets åndelige leder, Dalai Lama, mener bønn ikke er det riktige svaret på terroren i Paris. Han mener verdens befolkning må samles i fred. Foto: Thierry Roge / Reuters / NTB Scanpix
BER OM FRED: Tibets åndelige leder, Dalai Lama, mener bønn ikke er det riktige svaret på terroren i Paris. Han mener verdens befolkning må samles i fred. Foto: Thierry Roge / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utallige mennesker verden over har samlet seg i bønn etter terrorangrepene i Paris fredag, der 129 mennesker ble drept. Kort tid etter terrorangrepene begynte emneknaggen #PrayForParis å spre seg i sosiale medier.

Samtidig som flere politikere, kjendiser og religiøse ledere har gått ut og sagt at de ber for ofrene og de etterlatte i Paris, sier Tibets åndelige leder Dalai Lama at bønn ikke kan løse terrortrusselen. 

- Folk ønsker å leve fredelige liv. Terroristene tenker kortsiktig, og dette er en av årsakene til disse angrepene. Vi kan ikke løse dette problemet utelukkende gjennom bønn, sier Dalai Lama til tyske Deutsche Welle.

- Løs problemene selv Han understreker at han som buddhist tror på bønn, men sier man ikke kan se til høyere makter for å finne svar på utfordringene verden står overfor.

- Mennesker har skapt dette problemet, men nå ber vi Gud om å løse det. Det er ulogisk. Gud ville ha sagt: løs problemet selv, for du har skapt det i første omgang. 

Den åndelige lederen sier i intervjuet at vi nå ser ringvirkninger fra 1900-tallets kriger og vold i verden, i dette århundret. Han frykter at dersom verden ikke gjør seriøse forsøk på å oppnå fred, så vil man se grusomhetene fra forrige århundre gjenta seg.

- Dersom vi begynner å gjøre det nå, er det håp om at dette århundret vil bli annerledes fra det forrige. Det er i alles interesse. Så la oss jobbe for fred i våre familier og i samfunnet, og ikke forvente hjelp fra Gud, Buddha eller regjeringer.

- Trenger ikke mer religion I etterkant av terrorangrepene i Paris er det flere som har uttrykt at Franskmenn ikke behøver bønn. Charlie Hebdo-tegneren Joann Sfar var blant dem som delte dette budskapet. 

I en tegning publisert på Sfars Instagram-profil lørdag, deler han følgende budskap:

«Venner fra hele verden. Takk for deres bønner for Paris, men vi trenger ikke mer religion! Vår tro går til musikk! Kyss! Livet! Champagne og glede! #Paris handler om livet.»

8

Et bilde publisert av Joann Sfar (@joannsfar)

Tidligere i dag har politiet gjennomført flere antiterroraksjoner i Paris. Få siste nytt i Dagbladets livestudio.