- Vi må ikke framstå som en banan-republikk i visumspørsmål

Mazyar Keshvari (FrP) reagerer på visum-nei til pakistansk bestefar.

MISFORNØYD: Mazyar Keshvari (FrP). FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
MISFORNØYD: Mazyar Keshvari (FrP). FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistanske Muhammad Fateh (76) har seks barn og 24 barnebarn i Norge. Slik Dagbladet har skrevet tidligere har Fateh vært 22 ganger på besøk i Norge siden 1991, men fikk i sommer nei på sin siste visumsøknad.

- Helt på trynet Mazyar Keshvari (FrP) sitter som medlem i kommunal- og forvaltningskomiteen, og vil nå ta tak i denne saken.

- Jeg kjenner ikke alle detaljene i denne saken, men ut fra det jeg har lest i media og slik den blir framstilt virker dette til å være helt på trynet. Jeg vet om mange andre saker hvor det stilles fullstendig utimelige krav fra norske myndigheters side, sier Keshvari til Dagbladet.

- Denne saken demonstrerer hvorfor vi trenger en skikkelig opprydning i søknadsprosessen for visumsøknader til Norge. Dette kommer jeg til å ta opp med justisministeren allerede i dag, sier han til Dagbladet.

Han mener at de som søker visum blir utsatt for urimelige krav til dokumentasjon, og at mange av enkeltsakene ikke finner sin løsning før de blir tatt opp i media.

Stiller urimelige krav - Dette er langt fra godt nok - det er et faktum. Jeg kjenner til det selv også. Folk henvender seg til meg, og jeg ser at det er mange saker som ikke behandles bra. Noen får innvilget visum, mens andre ikke får det. Hvis man kommer til Norge uten noen form for papirer så er det ikke så vanskelig å få bli, men hvis alt tilsynelatende er i orden stiller vi krav som er urimelige, sier Mazyar Keshvari til Dagbladet.

Banan-republikk Han mener at vi fortsatt må sikre at norske myndigheter har full kontroll på visumsøknadsprosessen, men at denne må kvalitetssikres på en bedre måte.

- Vi må ikke framstå som en banan-republikk i visumspørsmålet overfor andre nasjoner, slik vi har en tendens til å gjøre i dag.

- Justisministeren kommer fra ditt parti. Tror du han vil rydde opp i problemene?

- Ja selvfølgelig, men dette problemet har vart i mer enn 8 måneder. Er det en som klarer det, så er det dagens justisminister som har visst handlekraft.