SPRENGT KAPASITET:  Etter fem drapssaker på 32 dager og en drastisk økning i antall voldtektsanmeldelser er kapasiteten nå sprengt ved Vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt. 
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SPRENGT KAPASITET: Etter fem drapssaker på 32 dager og en drastisk økning i antall voldtektsanmeldelser er kapasiteten nå sprengt ved Vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Vi må ikke glemme at dette er syke personer

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sier voldtektsmenn alltid vil finne tid og rom for å voldta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hittil i år har det blitt anmeldt 50 overfallsvoldtekter, ifølge tall fra vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt. I helga ble en kvinne overfalt og voldtatt av to menn i Vaterlandsparken, som ligger rett ved Oslo Plaza.

Leder for vold- og sedelighetsseksjonen, Hanne Kristin Rohde, sier det er flere gruppevoldtekter i år enn tidligere år.   Anstein Gjengdal sier til VG at det er gjenger som jakter på kvinner for å forgripe seg mot dem. Rohde kan ikke bekrefte dette.

- Så lenge vi ikke har pågrepet dem, så vet vi ikke om de har fulgt etter ofrene eller om det er en plutselig innskytelse. Det er umulig å spekulere i dette, sier Rohde.

- Noe galt i hodet Vaterlandsparken ligger i et område hvor mange ferdes i helgene, også på nattestid. Men parken er dårlig belyst, og det går rett inn i debatten om økt belysning i Oslo.

- Men vi skal ikke glemme at det er syke personer. Det er noe galt i hodet på de som begår disse uhyrlige handlingene, og de vil finne tid og rom for å voldta, sier Rohde.

Per 30. september i år har det vært 24 prosent flere voldtektsanmeldelser. Men Rohde understreker, som så mange ganger før, at det ikke trenger å bety at det er flere voldtekter.

- Det kan bare bety at vi har avdekket flere mørketall. Det har jo vært økt fokus på dette. Men det kan selvsagt også bety at det er flere ofre, sier Rohde.

Sprengt kapasitet Ved Vold- og sedelighetsseksjonen er kapasiteten nå sprengt. I tillegg til at det den siste måneden har vært fem drapssaker,  De mistet flere av sine etterforskere til terrorgruppa. I tillegg har det de siste 32 dagene vært fem åpnet fem drapsetterforskninger.

- Vi forsøker nå å omdisponere ressursene mest mulig slik at vi får sikret initalfasern. Det betyr blant annet avhør av fornærmede og å sikre spor. Det er veldig viktig at vi ikke lar en helt ny sak bli liggende, når vi vet hvor stor betydning denne fasen har for oppklaring, sier Rohde.  

Terje Bratland, mannen bak 22. juli-rosemarsjen, har nå startet det han kaller "borgervern-alliansen". De har som formål å beskytte jenter og kvinner som ferdes i hovedstaden, og vil gripe inn om de ser en voldtekt og politiet ikke er til stede.

- Vi kan ikke stå og se på. Det er ikke snakk om å utføre vold, men å stoppe en pågående voldtekt. Vi vil stoppe personen fysisk, holde personen igjen, og bruke midler ut ifra hvordan situasjonen eskalerer. Jeg anbefaler ingen til å gripe inn om det er farlig situasjon, men heller å kontakte politiet på nødtelefonen og bruke sunn fornuft, sier Bratland til Dagbladet.

Rohde sier det er fint at folk engasjerer seg i voldtektsproblematikken.

- Men fra politiets side må vi understreke at det er politiet som har ordensmakten, sier Rohde.