STERKT MØTE: EUs visepresident fra Luxembourg, Viviane Reding, er fra samme lille by som redningsmannen til Grete Faremos far Åsmund Faremo kom fra. Derfor ble det et sterkt møte om en felles europeisk historie. Foto: Justisdepartementet..
Foto: Justisdepartementet
STERKT MØTE: EUs visepresident fra Luxembourg, Viviane Reding, er fra samme lille by som redningsmannen til Grete Faremos far Åsmund Faremo kom fra. Derfor ble det et sterkt møte om en felles europeisk historie. Foto: Justisdepartementet.. Foto: JustisdepartementetVis mer

- Vi må ikke glemme at vi var rammet

Grete Faremos far overlevde konsentrasjonsleir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For Grete Faremo er Nobels fredspris til EU særdeles velfortjent og riktig. Før prisutdelingen la hun ut en melding på sin Facebook-side:
«Jeg er glad for at EU får fredsprisen. Landene i Europa forårsaket to verdenskriger i det 20. århundre. Krigene tok livet av millioner. Mange nordmenn måtte også bøte med livet. En av dem som unnslapp fra helvete var pappa», skriver Faremo.

Dødsdømt Hennes far Osmund Faremo var en dødsdømt NN-fange i konsentrasjonsleiren Natzweiler i nesten to år. Ikke minst takket være hjelp og støtte fra medfangen Emile Frantz fra den lille byen Esch-zur-Alzette i Luxembourg overlevde Faremo. Siden har hans familie og Faremo-familien møttes og fått sin egen historie.

Søndag kveld -og i går - møtte Faremo EUs visepresident Viviane Reding, som nettopp kommer fra denne lille byen i dette lille landet mellom stormakter som tidligere var i krig.

Sterkt møte Før EU-lederne kom til Norge, gjorde Faremo litt research, og fant ut at Luxembourgs visepresident Viviane Reding kommer fra denne lille byen.

- Det ble et emosjonelt og sterkt møte. Hun kjente godt til Emile Frantz-navnet og gaten han bodde i, sier Faremo til Dagbladet. De to politiske lederne kommer garantert til å ha mer kontakt framover, ifølge Faremo.

I sin Nobel-tale i går sa EU-president Herman van Rompuy at hans far måtte grave sin egen grav, men overlevde. "Hvis ikke, hadde ikke jeg stått her i dag," sa han.

Overlevde Det samme kan Grete Faremo si. Faren var som 22-åring dødsdømt, sendt til "Nacht und Nebel", for å glemmes og dø i konsentrasjonsleiren.

Men takket være hjelpen fra den noe eldre Emile Frantz overlevde han. Frantz var europeisk mester i bryting. Kanskje var det årsaken til at nazistene ga han noe lettere forhold enn enn Faremo. Han fikk ta imot Røde Kors-pakker, og delte maten sin med nordmannen.

Familiekontakt - Dette er den lille historien i den store. Det er jo mange mennesker som har gitt store ofre i kriger i Europa. Pappa satt to år i krigsfangenskap i Natzweiler i Alzace, som da var i Tyskland.

Det var Emile som reddet ham ved å gi ham oppmuntring og mat. Emile ble som en storebror, som ga vern og trygghet. Begge to var så heldige at de kom fra det med livet, sier Faremo.
Familiene fra Setesdal og Luxembourg holdt kontakten i etterkrigsårene, og besøkte hverandre.

- For meg og min familie er Esch-zur-Alzette den viktigste byen utenfor Norge, sier Faremo. Hennes eldste bror er oppkalt etter farens redningsmann fra Luxembourg.

Må ikke glemme Hennes families opplevelser gjør at for Faremo har EU alltid vært et fredsprosjekt.

- Det finnes så mange historier om mennsker som har gitt store ofre for fred. Det er viktig å minnes at vi var rammet. For 70 år siden hang min fars liv i en tynn tråd. Hadde han mistet livet, hadde ikke jeg vært her. Nå kan min datter studere i Paris og bevege seg fritt i Europa, sier Faremo.

Hun mener Europa trenger EU.

- Vi må aldri gi opp kampen for fred og rettferdig fordeling. EU byr en ramme for politisk dialog om selv de vanskeligste spørsmålene, et alternativ til strid. Vi må ikke ta freden som en selvfølge når vi ser bakover og ser hva Europa har vært, sier Faremo.