«Vi må ikke stille oss sånn at alle vil hit»

Frp's parlamentariske leder utfordrer KrF og Venstre i flyktningesaken.

INNSTRAMMING: Harald Tom Nesvik (Frp) vil stramme inn på velferdsordningene for asylsøkere.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INNSTRAMMING: Harald Tom Nesvik (Frp) vil stramme inn på velferdsordningene for asylsøkere. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fastlåste standpunkter om skattelette, bistand og oljepengebruk kan skape samarbeidstrøbbel.

- Vi er jo bedt om å legge alle kjepphester til side, så det blir spennende å se om regjeringen selv har noen kjepphester de legger bort i denne fasen, sier Hans Olav Syversen, finanspolitisk talsperson i KrF.

Sluppet billig Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder for Frp på Stortinget, sier til Dagbladet at det er avgjørende for partiet at asylpolitikken strammes inn.

- Enkelte har sluppet alt for billig unna i debatten. Jeg utfordrer derfor KrF og Venstre direkte: Hvis vi ikke kan øke oljepengebruken eller ta noe av bistandsmidlene, hvordan skal vi da finansiere den akutte flyktningsituasjonen i Norge, spør Nesvik.

Raskere retur - Frp kan aldri akseptere at vi skal endre innretningen på det norske velferdssamfunnet som en følge av det vi nå opplever. Vi må komme opp med robuste løsninger og innstrammingstiltak, sier han.

- Som betyr?

- For det første må vi gjøre noe med de som allerede er kommet hit til landet, men som har fått avslag på asylsøknaden. De må returneres raskere. Hvis ikke vi får sendt tilbake de som ikke har lov til å være her, får vi ikke gjort nok for de som har lov til å være her.

- For det andre kan ikke velferdsordningene for asylsøkere være så gode at de trekker folk til Norge. Vi må helt åpenbart se på størrelsen på ytelsene. Du skal ha nok til å leve av med økonomisk støtte fra det offentlige, men vi må ikke stille oss sånn at alle vil hit, sier Nesvik.

Sykepengene - Du sier KrF må vurdere å ofre bistand og Venstre må akseptere mer bruk av oljepenger, hvilke andre alternativer ser du?

- Vi har jo ikke fått vite hva de vil, bare hva som ikke må røres. Da spør jeg: Hva skal vi ta da? Pensjonene til folk? Sykepenger? Færre sykehusbehandlinger.

- Nå sitter Finansdepartementet og regner, så jeg vet ikke nøyaktig, men la oss si at tilleggsregningen for flyktningene er 6-10 milliarder kroner. Hvor skal disse pengene hentes fra, spør Nesvik.

Frykter kollaps - Hva hvis KrF og Venstre ber dere droppe regjeringens skattelette på 9,1 mrd?

- Næringslivet trenger senket selskapsskatt for å skape sikre arbeidsplasser. Og jeg tenker ikke bare for neste år, men framover. Mitt poeng er: Hva skal vi gjøre hvis vi ikke strammer inn overfor asylsøkerne, spør Nesvik.

- Jeg håper KrF og Venstre vil være med å diskutere det og at de ser alvoret i situasjonen. Jeg har stor tro på våre samarbeidspartier. Men vi kan ikke bare slippe inn og slippe inn. Jeg frykter at vi står overfor en kollaps. Hele systemet er i ferd med å bryte sammen. Vi har ikke mulighet til å håndtere 30.000 asylsøkere ute i kommunene, sier Harald T. Nesvik.

For lettvint KrFs finanspolitiske talsperson, Hans Olav Syversen, mener at forhandlingene også bør dreie seg om skattelette.

- Det er ikke uvesentlig at også skattedelen av budsjettet kommer på bordet. Vi alle må vurdere våre satsinger og prioriteringer. Å å si at oljepengebruken skal økes tilsvarende de pengene som trengs for å løse flyktningesaken er for lettvint, sier Syversen.

- Spørsmålet er også om vi makter å ha den tanken i hodet at det faktisk er den langsiktige bistanden som bidrar til å hindre migrasjon på sikt. Vi mener dessuten rent prinsipielt at prosjekter til utdanning og helse i fattige land ikke skal betale for asylsøkere som kommer til Norge, sier Hans Olav Syversen.

Ønsker bredt forlik Venstres finanspolitisk talsperson, Terje Breivik, ønsker seg et bredt forlik i flyktningesaken.

- Vi må få til en løsning som står seg over tid. Situasjon krever at alle bør gå i seg selv og ha en åpen holdning. Jeg tror alle partier vil stå seg på å ha et åpent sinn også når det gjelder oljepengebruken, sier Breivik.

- Når tusenvis av mennesker er i nød, må vi være fleksible.  Det vil være enklere å bruke oljepenger i nærområdene enn her hjemme, fordi det ikke vil føre til press på norsk økonomi, sier Terje Breivik.