Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi må ikke stramme inn for mye»

Statsminister Kjell Magne Bondevik slår kraftig tilbake mot Ap-leder Thorbjørn Jagland. - Han er helt ute av takt med virkeligheten, sier Bondevik, som mener norsk økonomi er i ferd med å kjølne. Innstrammingen i høst må ikke bli for sterk, sier statsministeren nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jaglands beskrivelse av norsk økonomi er ensidig. Når han snakker om å komme tilbake til virkeligheten, bør han starte med seg selv.

Slik svarer statsminister Kjell Magne Bondevik på Jaglands siste «brevbombe», i Dagbladet i går.

Der anklaget Jagland Bondevik-regjeringen for mangle styringsevne og for å ha ført Norge «i drift». Jagland oppfordret samtidig regjeringen til å søke samarbeid med Ap for å «stabilisere norsk økonomi».

Men Bondevik slår knallhardt tilbake. Han mener Thorbjørn Jagland til de grader svartmaler situasjonen.

I et intervju med Dagbladet understreker han at også Ap og den øvrige opposisjonen på Stortinget har et stort ansvar for å hindre ny renteoppgang.

Ikke for sterk innstramming

Krigen om den økonomiske virkeligheten er dermed i full gang foran budsjetthøsten i Stortinget:

Mens Jagland mener norsk økonomi nærmest er kjørt av hengslene etter tre kvart år med sentrumsregjering, mener Bondevik tilstanden i det alt vesentlige er god. Ja, Bondevik advarer nå mot for store innstramminger.

- Det er fortsatt behov for en viss innstramming, men den bør ikke bli for sterk. Vi innhenter nå sakkyndige råd for å bestemme doseringen. Vi ser allerede tegn til en utflating i aktiviteten i norsk økonomi. Det merkes på boligprisene, og vi vil etter hvert merke det på andre måter. I en situasjon hvor ting flater ut, kan vi ikke stramme til for mye, slik at vi forsterker en nedgangskonjunktur, sier Bondevik.

Han bekrefter dermed at renteøkningene har stått for en god del av den nedkjølingen som politikerne ikke maktet gjennom innstramminger i statsbudsjettet.

Det kan bety at regjeringen slipper å foreta noen av de mest smertefulle utgiftskuttene på statsbudsjettet.

Men Bondevik vil ikke ha på seg at renteoppgangen skyldes en styringssvak regjering. Han mener den i hovedsak skyldes internasjonale forhold - særlig lav oljepris, men sier Stortinget også må ta sin del av ansvaret.

- Vi la opp til en sterkere innstramming i fjor høst og i vår enn det stortingsflertallet sørget for. Når innstrammingen ikke ble sterkere, er det et resultat av den parlamentariske situasjonen. Derfor har partiene på Stortinget et stort ansvar til høsten.

- Regjeringen fraskriver seg ikke ansvar, men Stortinget må også være seg sitt ansvar bevisst. Hvis opposisjonspartiene bringer oss opp i en uryddig politisk situasjon i høst, vil det selvsagt kunne svekke norsk økonomi, sier Bondevik.

Jaglands ansvar

Han mener regjeringen har god styring med økonomien.
- Men vi er en mindretallsregjering og er avhengig av et godt samspill med opposisjonen. Da må den opptre med en mer rimelig virkelighetsbeskrivelse enn den Jagland ga i sitt brev i Dagbladet i går. Det bildet han tegner der, er ute av takt med virkeligheten. Når han gir en så skjev og ensidig framstilling, er det ikke noe godt utgangspunkt verken for debatt eller samarbeid. Jagland peker på en del utfordringer, men det er ikke slik at Norge er dårlig stelt, økonomisk sett. Virkeligheten for folk flest er god. Nå gjelder det å ta vare på den. Derfor er det viktig at både storting og regjering skaper mest mulig stabile forhold rundt behandlingen av budsjettet til høsten. Hvis det blir for mye rot i Stortinget, så kan selvsagt ting ødelegges, sier Bondevik.

Han avviser Jaglands råd om å velge fast partner for budsjettsamarbeid.
- Både Jagland og høyresiden er opptatt av å opprettholde det gamle toblokksystemet. Men de må ta innover seg at den tida er forbi. Sentrum er etablert som et tredje tyngdepunkt, sier Bondevik.

Om Jagland egentlig vil samarbeide med sentrum, er Bondevik usikker på.

Spriker

- Jagland gir sprikende signaler. Kombinasjonen av urimelig kritikk og samarbeidsønsker i brevet i Dagbladet, er ikke noe godt tegn. Jaglands samarbeidsvilje vil vise seg gjennom konkrete drøftinger til høsten. Da må han bestemme seg for om han vil vise ansvar og samarbeide, eller om han vil sitte på sidelinjen og kritisere.

- Hvis han vil samarbeide, må han ikke styre mot brudd slik han gjorde i vår. Han kan ikke forvente at vi skal bryte avtaler med andre partier, sier Bondevik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!