VIL HA RETORIKK FAG I SKOLEN:Høyres Heidi Nordby Lunde har ikke tro på noen nye handlingsplan mot netthats - hun vil mye heller innføre retorikk som et eget fag i skolen.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VIL HA RETORIKK FAG I SKOLEN:Høyres Heidi Nordby Lunde har ikke tro på noen nye handlingsplan mot netthats - hun vil mye heller innføre retorikk som et eget fag i skolen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Vi må ikke tippe over til «sjikaneposering»

Høyres Heidi Nordby Lunde har ikke tro på noen handlingsplan mot netthats - vil heller innføre retorikk i skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av de som deltok på Erna Solbergs (H) møte om netthets i statsministerens representasjonsbolig i Oslo i dag, var stortingsrepresentant og blogger Heidi Nordby Lunde fra Solbergs eget parti Høyre.

Da statsministeren møtte Dagbladet og annen presse etter møtet, viste hun blant annet til at det å slå ned på hatprat på nettet er en del av regjeringens handlingsplan mot radikalisering.

Nordby Lunde har imidlertid ikke særlig sans for handlingsplaner. Hun har langt mer tro på å innføre retorikkundervisning i skolen, slik at barn og unge lærer seg å debattere og å gjennomskue hersketeknikker. 

- Jeg er litt lei av alle disse handlingsplanene mot mobbing, mot sjikane og om hvordan man skal oppføre seg på nett. Hvis man hadde tatt retorikk inn i skolen som et eget fag, hadde unge lært seg å kommunisere og debattere selv, sier hun til Dagbladet.

- Retorikk i skolen, ikke flere handlingsprogrammer, men som fag, det tror jeg hadde hjulpet, legger hun til.
   
- Må unngå sjikaneposering Hun er også opptatt av at netthets-debatten ikke tar helt av.

- Det er mange som ønsker mange tiltak, alt fra at man ikke ønsker anonyme kommentarfelt til en egen krisetelefon som unge jenter kan ringe til eller egne team rundt alle som snakker offentlig. Det er veldig bra at vi setter netthets på dagsorden, jeg har jobbet for det i fire år. Men vi må ikke tippe over til sjikaneposering. Altså: «Jeg er utsatt for sjikane, derfor så får jeg mer oppmerksomhet rundt det å bli utsatt for sjikane enn det jeg faktisk står for». Det er viktig at vi i denne gruppen fortsatt engasjerer oss for de sakene vi ønsker å jobbe med, og dermed viser til andre kvinner: Sjikanen er der, men du skal fortsatt være kjent for saken din, ikke hva du opplever når du fronter saken, sier hun.

Hun er også kritisk til at alvorlige trusler om vold blandes sammen med ubehagelige nettmeldinger.

- Jeg tror det er sunt med en debatt om hvor grensene går, og skille litt mellom hva som er hva. Det at noen skyter på familierestauranten til Shabana Rehman er noe annet at «Voe» opplever å få slemme kommentarer fra tenåringsjenter på sin egen blogg. Man må ha veldig ulike virkemidler til de ulike hendelsene. Noe av det dreier seg ikke om netthets eller sjikane, men om rein vold. Da må det etterforskes som sådan, da blir litt for lite å snakke om netthets og sjikane mot kvinner. Da er det invidiuelt, og må behandles som det, fortsetter hun.  

Etter møtet understreket også Solberg at de 19 kvinnene som i dag var samlet rundt bordet i representasjonsboligen, fortalte om svært ulike opplevelser:

- Det er interessant å høre om dimensjonene i dette. Noen er utsatt for voldsomme trusler og veldig sterke beskjeder, mens mange andre hetses fordi de er kvinner. Og grensene er litt annerledes, sa hun til pressen etter møtet.    
  
Anmelder all netthets selv Nordby Lunde har selv opplevde netthets på kroppen selv. Den var imidlertid langt verre før, da hun først og fremst statt seg fram i offentligehten som blogger og programleder. Som stortingspolitiker opplever hun svært lite, forteller hun.  

- Men: Jeg anmelder alt. Du må gjerne forsøke, men jeg kommer til å gå etter, forklarer hun. 

En av dem som ble anmeldt av Nordby Lunde, ble i 2011 dømt til 55 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på to år, for sexsjikane. 

- Det er viktig å få noen saker som skaper presedens, sider Høyre-politikeren.