Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må ikke være naive om de rike

Fransk stjerneøkonom vil ha mer åpenhet om formue.

VIL HA MER ÅPENHET OM FORMUE: Økonomen Thomas Piketty, forfatter av boken «Kapitalen i det 21. århundre», forklarte under sitt foredrag i Oslo fredag at han i sitt arbeid har vært avhengig av formueslister i magasiner og aviser, og tok til orde for mer åpenhet om formue. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL HA MER ÅPENHET OM FORMUE: Økonomen Thomas Piketty, forfatter av boken «Kapitalen i det 21. århundre», forklarte under sitt foredrag i Oslo fredag at han i sitt arbeid har vært avhengig av formueslister i magasiner og aviser, og tok til orde for mer åpenhet om formue. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Universitetet i Oslos aula på Karl er nå fult til trengsel. Det er tankesmia Agenda, Universitetet i Oslo og Forskningsrådet som står bak arrangementet. Billettene til arrangementet ble revet bort på to timer, og den erverdige universitetsaulaen er nå stappfull av journalister, politikere, studenter, kulturpersoner, akademikere, næringslivsfolk og organisasjonsfolk.

Trekkplasteret er ingen rockestjerne - men en professor i økonomi.

Den franske stjerneøkonomen Thomas Piketty - som ble «introdusert som the rockstar of economics» - har samlet data om inntekts- og formuesfordeling gjennom flere hundreår, i 20 vestlige land. Hovedfunnene er publisert i en mursteinen på nærmere 700 sider, «Kapital i det 21. århundre», som har blitt en global bestselger. 

Under sitt foredrag forklarte Piketty at han i sitt arbeid har vært avhengig av formueslister i magasiner og aviser, og tok til orde for mer åpenhet om formue. Han brydde seg ikke om navnene, understreket han, men han mener alle samfunn må kunne følge med på inntekts- og formueveksten til sine rikeste.

- Vi bør ikke være naive med hensyn til de velstående. Ja, noen av dem er store entreprenører, men rikdomsveksten deres kan ikke forklares med dette alene. Dette går for hurtig, sa Piketty i sitt innledende foredrag, der han viste til en graf som viste at verdens rikeste nyter godt av en langt større vekst enn befolkningen for øvrig.

Ulikhetene øker Under sitt innledende foredrag gjentok Piketty hovedpoengene fra murstein-bestselgeren: I boka viser han til at de økonomiske ulikhetene i verden øker, og at de aller rikeste blir stadig rikere. Tall for inntekts- og formuesfordeling viser stor ulikhet fram til 1914, så mindre forskjeller fram til 1970-tallet, og så igjen økende forskjeller fram til i dag.

Under forelesningen viste Piketty en graf som viste at avstanden mellom kapitalinntekter og lønnsinntekter i Europa har økt voldsomt siden nedgangen i kjølvannet av 2. verdenskrig. Det er ikke i seg selv en indikasjon på økende ulikheter, men:

- I alle europeiske land, også i Norge, er den økonomiske ulikheten i kapitalinntekter større en den økonomiske ulikheten i inntekt. Derfor øker de økonomiske forskjellene når kapitalinntektene øker i forhold til lønnsinntektene, sa Piketty.

Ifølge Piketty kan vi være på vei tilbake til 1800-tallets inntektsfordeling, da en en liten overklasse stakk av med nesten hele inntekten i samfunnet, og arv av formue var avgjørende for sosial mobilitet.

Hans konklusjon er at årsaken til økende forskjeller er at avkastning på kapital er og har vært større enn den generelle økonomiske veksten. Formue avler formue, med andre ord.

- Globalisering er en del av bildet, men det kan ikke være hele forklaringen, sa Piketty under foredraget.

Progressiv formuesskatt Piketty mener derfor at kapitalismen har sviktet, og har tatt til orde for en global progressiv skatt på formue for å bøte på svikten. Han mener hvert land bør ha en progressiv formuesskatt som kan starte på rundt én prosent ved én million euro.

På sin turné med boka har han blitt møtt med argumenter mot innføring av formuesskatt, blant annet kapitalflukt. Piketty vedgår at det kan være et problem, men mener ikke argumentet er godt nok.

Etter Pikettys forelesning skal et panel bestående av Ap-leder Jonas Gahr Støre, NHO-sjef Kristin Skogen Lund, økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitet i Oslo og førsteamenuensis Ingvild Almås ved NHH diskutere Pikettys funn og teser.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var tilstede da økonomen Thomas Piketty, forfatter av boken «Kapitalen i det 21. århundre», holdt forelesning på Universitetet i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Ap-leder Jonas Gahr Støre var tilstede da økonomen Thomas Piketty, forfatter av boken «Kapitalen i det 21. århundre», holdt forelesning på Universitetet i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer