Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må ikke være naive

- Men vi er ikke overrasket. Vi vet allerede at det skjer overvåkning, sier stortingspresident Olemic Thommessen (H).

- IKKE NYTT: - For oss er ikke dette noe nytt. Vi vet allerede at det skjer overvåkning, og dette er noe vi på Stortinget tar hensyn til, sier stortingspresident Olemic Thommessen (øverst) til Dagbladet. Erna Solberg står ved Stortingets talerstol. Foto: NINA  HANSEN/DAGBLADET
- IKKE NYTT: - For oss er ikke dette noe nytt. Vi vet allerede at det skjer overvåkning, og dette er noe vi på Stortinget tar hensyn til, sier stortingspresident Olemic Thommessen (øverst) til Dagbladet. Erna Solberg står ved Stortingets talerstol. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - For oss er ikke dette noe nytt. Vi vet allerede at det skjer overvåkning, og dette er noe vi på Stortinget tar hensyn til, sier stortingspresident Olemic Thommessen (H) til Dagbladet. Han forteller at de legger telefonenene igjen utenfor når diskuterer konfidensielle ting.

Aftenposten melder fredag kveld at det er plassert falske basestasjoner rundt omkring i Oslo, blant annet ved Stortinget, som kan overvåke bevegelsene til folk som går forbi og plukke ut kandidater til avlytting. Hvem som eier basestasjonene, er ikke kjent.

- Klare instrukser - Vi gir klare instrukser til stortingsrepresentantene om hvordan de skal forholde seg til denne sikkerhetstrusselen, sier Thommessen. Han forteller at Stortinget ikke bedriver egen kartlegging av overvåkning fra andre.

- Vi baserer oss på de vurderingene som blir gjort av PST og deres rettningslinjer, sier Thommessen. Selv om han ikke kjenner detaljene i Aftenpostens avsløring, så mener han at Aftenpostens sak viser at det alltid vil være en risiko.

- Noen ganger så har vi lett for å tro at ting er litt uskyldigere enn det den virkelig er, sier stortingspresidenten. Han mener vi må passe oss for å ikke være naive.

- Stortinget skal ikke være en festning - Samtidig kolliderer sikkerhetstiltak ofte med vårt ønske om å være et åpent og tillitsfullt samfunn. Vi ønsker ikke at Stortinget skal være en festning, sier Thommessen.
 
Stortingspresidenten sier overvåknings-trusselen kommer fra både land, medier og private aktører.

- Jeg skal ikke spekulere i hvilke land eller hvem det er som står bak. Det er et politianliggende, sier Thommessen.
 

- VIL IKKE SPEKULERE: 
- Jeg skal ikke spekulere i hvilke land eller hvem det er som står bak. Det er et politianliggende, sier Olemic Thommessen. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- VIL IKKE SPEKULERE: - Jeg skal ikke spekulere i hvilke land eller hvem det er som står bak. Det er et politianliggende, sier Olemic Thommessen. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer