LEDER FINNMARK FRP: Leder for Finnmark Frp, Ronny Berg.
LEDER FINNMARK FRP: Leder for Finnmark Frp, Ronny Berg.Vis mer

- Vi må innkalle til ekstraordinært landsmøte nå

Frp-leder i Finnmark mener partiet må bli ferdig med Syria-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder for Finnmark Frp, Ronny Berg mener partiet må innkalle til et ekstraordinært landsstyremøte umiddelbart, etter at seks partier på Stortinget i går vedtok å ta inn 8000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre åra.

- Her har samarbeidspartiene våre brutt en avtale med oss, og dette bør landsstyret som organ drøfte. Vi må derfor diskutere dette i et ekstraordinært møte så snart som mulig. Om vi må vente helt til landsstyremøtet i oktober, kan vi like gjerne la det være, sier Berg til Dagbladet.

Klokka 15 i dag er partitoppene samlet til et krisemøte i Oslo.

- Mulig neste uke Uten å nevne navn eller antall, sier han at han har inntrykk av at flere Frp-fylkesledere deler hans mening.

- Alle forstår at fylkesledere ønsker å diskutere dette. Det er en meget spesiell situasjon som har oppstått, og dette er politikk som vi må snakke om, sier han.

- Hvor raskt kan et ekstraordinært landsmøte komme i stand?

- Normalt vil det ta rundt to uker, men det er fullt mulig å få til dette allerede neste uke. Og det er behov for det. Vi må få beslutta hva vi skal gjøre. Det er viktig for partiet å bli ferdig med saken.

Berg forteller at Frp har vedtekter om hvordan det innkalles til ekstraordinære møter. Både sentralstyret og Stortingsgruppa kan gjøre det. Fylkespartiene kan også gjøre det, men da kreves det flertall i minst sju fylker, opplyser han.
  
Frps stortingsgruppe skal i dag samles for å få informasjon og avklaring rundt Syria-avtalen, og avgjøre hvordan de skal forholde seg til den.

- Arrogant Finnmark-leder mener det kan bli utfordrende å samarbeide med Venstre i tida som kommer, og viser til Venstre-leder Trine Skei Grandes uttalelse til Dagbladet i går, om at de er klare for å gå inn i regjering, dersom Frp går ut av den.

- At Skei Grande sier at de går inn dersom vi går ut, er et meget spesielt signal å sende til sine samarbeidspartnere. Det oppleves som arrogant, og det skaper frustrasjon.

- Men i denne saken har både Høyre, Krf og Venstre brutt avtalen med oss, og det blir lett å tenke hva blir det neste? Er det greit å bryte avtaler i framtida også, uten konsekvenser?, sier Berg.

Tause NTB melder i formiddag at verken justisminister Anders Anundsen eller inkluderingsminister Solveig Horne vil si hva de mener om Stortingets Syria-avtale.

Frp-statsrådene henviser begge to til partikontoret for kommentarer.

- Anundsen vil ikke kommentere avtalen før den er vedtatt i Stortinget, får NTB opplyst av Justisdepartementet.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet oppgir dessuten at det er noe uklart hva avtalen egentlig innebærer.

Anundsen og Horne har et særlig ansvar for å følge opp avtalen om å hente 8000 kvoteflyktninger til Norge de neste tre årene. Som justisminister har Anundsen det overordnede ansvaret for asyl- og innvandringspolitikken, mens Solveig Horne har ansvar for bosetting og inkludering av dem som kommer hit.