- Vi må kunne vise navlen

- Jenter har rett til å vise navlen uten å bli holdt ansvarlig for overgrep, slår ungdomspartienes ledere fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederne for ungdomsorganisasjonene er rystet over konklusjonene i en ny rapport som tar for seg domstolenes holdninger i voldtekt- og overgrepssaker.

At dommerne ofte legger vekt på jentas klesstil og væremåte når straffene utmåles, vekker avsky hos Eva Kristin Hansen, Ine Marie Eriksen, Anne Beathe Kristiansen, Jennie Johnsen og Kari Anne Moe. De er ledere for henholdsvis AUF, Unge Høyre, Senterungdommen, Unge Venstre og Sosialistisk Ungdom.

Vis navlen om du vil

- Alle jenter og kvinner har rett til å vise navlen dersom de har lyst til det, uten at de dermed skal holdes ansvarlig dersom de blir utsatt for overgrep, sier AUF-leder Eva Kristin Hansen. Hun får bred støtte og følge av de fire andre ungdomspartilederne.

Ungdomspolitikerne bruker ord som «utrolig», «rystende», «forkastelig» og «provoserende» når NTB spør om kommentarer til rapporten som viser at offerets klær ofte fører til mildere straff for overgriperen. De reagerer også skarpt på at kjennskap mellom offer og overgriper ofte fører til milde straffer.

Barn som voksne

Likestillingssenteret og Barneombudet har gått gjennom 248 dommer fra årene 1995 til 2000. Rapporten viser blant annet en tendens til at voldtekt mot barn fra 13-14 års alderen dømmes mildere enn for yngre barn.

- En 13 år gammel jente er selvsagt ikke voksen nok til å ta ansvar for sine egne handlinger på denne måten som dommerne åpenbart legger opp til. Men foreldre har et visst ansvar, mener Unge Venstre-leder Jennie Johansen.

Menn som dømmer

Unge Høyre-leder Ine Marie Eriksen mener at rapporten er avslørende for domstilene:

- Det sitter stort sett menn som enten er lærere eller pensjonister i juryene. Deres holdninger skinner klart gjennom når det blir lagt vekt på om jenta gikk i miniskjørt eller om hun hadde drukket, sier Eriksen.

De unge politikerne er enige og samstemte i sine kommentarer til den ferske rapporten. De mener også at problemet strekker seg ut over rettssalene:

- Kvinner blir sett på som objekter, og det er en utfordring ikke bare for politi og domstoler, men også i skolene, på arbeidsplassene og for media, sier Johansen.

Skyver fokus bort

I dagene etter at sexsaken i Fremskrittspartiet sprakk, har ungdomspartienes ledere blitt utfordret på hva de gjør for å unngå overgrep i sine organisasjoner. Fokus er blant annet rettet mot alkoholbruk i ungdomsorganisasjonene.

- Dette er å skyve fokus bort fra hovedpoenget, sier en opprørt AUF-leder Hansen, og nok en gang er de andre enige.

- Når poenget er at 30 år gamle menn tafser på unge jenter, må fokus rettes mot de gamle grisene, ikke mot ungdommene, slår femkløveret fast.

Vil ha lovendring

Jennie Johnsen mener at lovene må bli klarere, mens de andre er mer opptatt av at domstolene må bli flinkere til å bruke strafferammene som er tilgjengelige.

Uansett er det et problem når retten ofte lander på de laveste strafferammene, mener ungdomspolitikerne. Det er med på å undergrave tilliten, slik at overgrep ikke anmeldes, mener de unge politikerne.

- Det er ille at den seksuelle lavalder torpederes bare fordi ei jente har på seg en trøye. Vi har alle jobbet hardt for å få gjennomslag for at kvinner i alle aldre skal kunne kle seg som de vil, og så ser vi at klesdrakt blir vektlagt selv når det er snakk om små barn. Dette er forkastelig, sier Senterungdommens leder Anne Beathe Kristiansen.