- Vi må lære å være rike

- Norge har liten trening i å være en rik nasjon. Derfor bør vi oppnevne en pengekommisjon, som kan lære oss å bruke rikdommen best mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette sier Anders Folkestad, leder i Utdanningsgruppenes hovedorganisasjon (UHO).

- Renteøkningen var en stygg feilvurdering. Enda verre er det at Norges Bank signaliserer ytterligere renteoppgang. Det vil føre til betydelig skade for konkurranseevnen vår. Men dette burde politikerne ha visst, det var de som ga sentralbanksjef Svein Gjedrem fullmaktene han benytter. Derfor bør de slutte å jamre, og heller tenke nytt, sier Folkestad.

Tenkepause

Et hjelpemiddel er en pengekommisjon, som kan få fram ulike løsninger og veivalg, og legge grunnlag for handling og nytenkning.

- En bredt sammensatt pengekommisjon vil kunne gå grundig til verks og vurdere pengepolitikken, finanspolitikken og forholdet til inntektsoppgjøret. Dette vil gi både politikerne og sentralbanken en tenkepause, sier Folkestad. Han mener at politikerne ser på handlingsregelen for bruk av oljeformuen nærmest som en ny økonomisk lov. De må huske at det ikke er annet enn et politisk vedtak.

Kunnskapssamfunn

- Det er mange farbare veier for å forvalte rikdommen vår. Problemet er at politikere og økonomer har sprikende oppfatninger. Vi må legge større vekt på å mestre overgangen fra industrisamfunnet til et kunnskaps- og tjenestesamfunn. Samtidig trenger landet en konkurransedyktig industri. I denne sammenheng er det svært uheldig at Norges Bank legger for stor og ensidig vekt på inflasjonsmålet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer