SER MOT EUROPA: Partileder Erna Solberg innledet Høyres felleskonferanse i Oslo i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SER MOT EUROPA: Partileder Erna Solberg innledet Høyres felleskonferanse i Oslo i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Vi må lære av Sverige og Tyskland

Det sier Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre-leder Erna Solberg trekker fram Sverige og Tyskland som de landene norske politikere kan og bør lære mest av nå.

Begge landene styres av Høyres søsterpartier og har holdt igjen på utgiftene. Belønningen er en velordnet økonomi, påpekte Solberg da hun søndag innledet på en intern partikonferanse i Oslo.

Høyre-lederen viste til at Financial Times i fjor kåret svenske Anders Borg til årets finansminister, og at Sveriges statistiske sentralbyrå like før jul kunne rapportere at landets eksportindustri for sjette kvartal på rad presterte bedre enn utviklingen i den globale varehandelen. Sverige omtales nå som Europas tigerøkonomi.

- Sverige valgte å holde igjen på utgiftene. Den svenske regjeringen satset på utdannelse, moderate og målrettede skattelettelser og reformer som skal gjøre det mer lønnsomt å jobbe, sa Solberg og høstet kraftig applaus da hun minnet om at den samme politikken er del av Høyres alternative statsbudsjett.

Resultatet av den svenske regjeringens politikk, fortsatte Høyre-lederen, er at landet allerede i 2010 kunne glede seg over kraftig økonomisk vekst og reduksjon i arbeidsledigheten. I Norge er fortsatt færre ansatt i privat sektor enn da finanskrisen startet. Veksten her i landet har kommet i det offentlige, mens Sverige i dag har over hundre tusen flere arbeidsplasser i privat sektor.

(NTB)