Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må lese Koranen på nytt

Men denne gangen ut fra feministisk perspektiv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARCELONA (Dagbladet.no): - Vi må konfrontere det reaksjonære religiøse lederskapet. De er det største hindret mot å skape likestilling mellom kjønnene, sa Abdennur Prado under den andre konferansen av islamske feminister i Barcelona i Spania.

Prado er selv direktør for konferansen, men til vanlig er han mer kjent i Spania som sekretær ved spansk islamske råd og grunnleggeren av katalanske islamsk råd.

Tidligere i dag skrev Dagbladet.no at lederen for spansk islamsk råd, Dr. Mansur Abdussalam Escudero, ber norske muslimer om å godta kvinnelige imamer.

- I islam er kvinner garantert rett til å delta i alle sider i samfunnet, både religiøst og økonomisk. Det betyr at kvinner kan delta i alle religiøse funksjoner, også som imam, sa Escudero til Dagbladet.no.

Nå kommer enda en brannfakkel fra den islamske konferansen.

Prado ber muslimer om å lese Koranen på nytt - men denne gangen ut fra feministisk perspektiv.

- I dag blir mange kvinner undertrykt i islams navn. Den beste måten å stoppe dette på er å tolke Koranen på nytt. Det er det beste våpenet for igjen å reise den eneste sannheten om islam. Koranen forsvarer ikke etableringen av patriarkatet, sa Prado under konferansen.

Han mener at islam i seg selv er feministisk, men at forståelsen av islam har blitt preget av å ha blitt tolket gjennom en patriarkalsk verdensforståelse.

Foto: Gunnar Thorenfeldt
Foto: Gunnar Thorenfeldt Vis mer

- Vi må ha en kritisk tilnærming til islam. Slik har vi muligheten til å forsvare den religionen vi har arvet, sa Prado etterpå.

Under konferansen fikk han støtte fra den amerikanske islam-historikeren Margot Badran.

- Vi må lese Koranen på nytt - bare slik har vi muligheten til å bevege oss framover. Vi trenger ikke en islamsk reformasjon, men en islamsk transformasjon. Vi må forandre islam fra slik den framstår i dag tilbake til den opprinnelige essensen. Slik vil det originale budskapet om likhet mellom mennesker og kjønn igjen komme fram, sa Badran.

  • Les mer om konferansen her.
- LES PÅ NYTT: Det sier Abdennur Prado.