Tok farvel med Malvik-ordfører Ingrid Aune (1985-2019)

«Vi må leve mens vi kan. Stå sammen og ta vare på hverandre»

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre minnet om at livet er skjørt da han sa farvel til Ingrid Aune (33). Malvik-ordføreren omkom tragisk i en båtulykke 1. august.

HOMMELVIK: Jonas Gahr Søre holder tale under Ingrid Aunes begravelse i Hommelvik i Trøndelag. Video: NEP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hommelvik kirke var fylt til randen og seremonien ble overført til bedehuset i bygda da nærmere 1000 mennesker tok farvel med ordfører Ingrid Aune i Malvik.

Aune var en av Arbeiderpartiets mest lysende stjerner og ble både Malviks yngste og første kvinnelige ordfører i 2015. Hun sto på første plass på listen i valget 9. september, men omkom sammen med kjæresten Eivind Olav Kjelbotn Evensen (43) i en båtulykke natt til 1. august.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre var preget da han talte i begravelsen. Han trakk fram Aunes engasjement for internasjonale spørsmål og hennes politiske innsats for hele, faste stillinger i omsorgssektoren.

- Ingrid var mer enn en ung kvinne som døde brått i en ulykke. Ingrid var noe helt spesielt. Hun gjorde inntrykk på alle som møtte henne. Hun var så full av energi, entusiasme og engasjement. Samtidig så kunnskapsrik og dyktig. Ingrid var så lett å like og så lett å ta på alvor, sa Støre i talen.

Internasjonalt engasjement

Ingrid Aune var en del av Utøya-generasjonen i Arbeiderpartiet og unngikk så vidt terrorangrepet da hun tok MS «Thorbjørn» sammen med Gro Harlem Brundtland få timer før terrorangrepet begynte. Fetteren hennes Christopher, også han fra Hommelvik, døde på Utøya.

Ingrid Aune meldte seg inn i AUF som 14-åring og var internasjonal leder i både AUF Sør-Trøndelag og AUF Oslo fram til 2011. Hennes sterke internasjonale engasjement kombinert med det lokale, ble trukket fram under begravelsen.

- Ingrid var både verdensborger og lokalpatriot. Det er noe av det flotteste. På mobiltelefonen min har jeg en SMS fra bare noen dager før 1. august. Det var alltid stemmen for nedrustning og internasjonal solidaritet - og de små ting. Samtidig. For livet henger sammen, sa Jonas Gahr Støre i talen.

SOLA SOM GIKK NED: Åge Aleksandersen sang blant annet «Lys og varme» i Ingrid Aunes begravelse. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
SOLA SOM GIKK NED: Åge Aleksandersen sang blant annet «Lys og varme» i Ingrid Aunes begravelse. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix Vis mer

Politisk liv

I mai 2012 ble Ingrid Aune politisk rådgiver for forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap), før hun i september fulgte Barth Eide over i Utenriksdepartementet i samme stilling.

I 2015 valgte hun å gå tilbake til lokalpolitikken og ble altså ordfører i Malvik der rådhuset bare er noen få hundre meter fra barndomshjemmet i Hommelvik.

- Ingrid satte standarden for ordførergjerningen. Hun søkte kunnskap før hun brukte sin klokskap og sitt verdikompass, alltid til beste for innbyggerne i Malvik, sa fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

Sandvik fortalte videre hva Ingrid Aune svarte da hun få dager før hun gikk bort fikk spørsmål fra Reiseradioen om hvordan det hadde vært å være den yngste ordføreren i Malvik kommune.

- Det er ikke hvordan du ser ut utenpå, men hva du har i hjertet og hvordan du bruker hodet og hva du evner å levere, som er viktigst, svarte Aune.

Støre: - Livet er skjørt

Jonas Gahr Støre avsluttet talen sin til Ingrid Aunes minne med å trekke fram hvor fort ting kan snu i livet. Hvor fort det kan mistes:

«Jeg klarer ikke fri meg fra å tenke på hvor skjørt livet er. Hvordan man i det ene øyeblikket kan oppleve at livet smiler på det varmeste. I det neste kan det være over. Slik Ingrid og Eivind Olav gikk tapt for oss en sommernatt.

Vi minnes på dette igjen og med tyngde: Vi må leve mens vi kan. Hegne om de gode øyeblikkene. Stå sammen og ta vare på hverandre. Er det noe vi skal ta med oss fra Ingrid, så er det nettopp dette - og nå lar vi politikken ligge: Ingrid levde virkelig mens hun levde, og hun tok vare på dem rundt seg.

Vi skulle gjerne ønsket, Ingrid, at vi kunne ta vare på deg også. Men det kunne vi ikke.»

INGRID AUNE 1985-2019: Malviks ordfører Ingrid Aune gikk bort i båtulykken utenfor Namsos. Her fotografert i Trondheim 25. Juni 2019 i forbindelse med signering av byutviklingsavtalen.
Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
INGRID AUNE 1985-2019: Malviks ordfører Ingrid Aune gikk bort i båtulykken utenfor Namsos. Her fotografert i Trondheim 25. Juni 2019 i forbindelse med signering av byutviklingsavtalen. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer