<strong>- POLITISK ANSVAR:</strong> - Vi skal ha ordnende arbeidsforhold. Det er et politisk ansvar. Men, den som kjøper tjenestene har også et personlig ansvar, sier Bengt Morten Wenstøb. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
- POLITISK ANSVAR: - Vi skal ha ordnende arbeidsforhold. Det er et politisk ansvar. Men, den som kjøper tjenestene har også et personlig ansvar, sier Bengt Morten Wenstøb. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

- Vi må luke bort de useriøse

Høyre vil nå vurdere nye tiltak mot renholdsbransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi må luke bort de useriøse i bransjen gjennom holdningsskapende arbeid, sier Høyres Bengt Morten Wenstøb. Han er Høyres medlem i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

I dag skriver Dagbladet at 1895 tilsyn gjennomført av Arbeidstilsynet viser at forsvaret, matvarebutikker, restauranter og norsk industri brøt loven. Tilsynet viser at bare to av ti virksomheter følger loven når de kjøper renholdstjenester.

Brøt loven De fleste lovbruddene gjelder informasjons- og påseplikten. Det betyr at virksomheter har en plikt til å ha et system for å kontrollere at renholderne har lovlige lønns- og arbeidsvilkår.

Denne plikten gjelder ikke private som kjøper vaskehjelp.

PowerPoint-presentasjon
PowerPoint-presentasjon Vis mer

I tillegg skal det stå i kontrakten med renholdsfirmaet at de ansatte skal ha lovlige lønns- og arbeidsvilkår. Dette gjelder også for private som kjøper vaskehjelp.

- Må vurdere nye tiltak Wenstøb vil nå styrke Arbeidstilsynet og vurdere nye tiltak.

- Selv om norsk arbeidsliv i all hovedsak preges av ryddige og ordentlige forhold, er noen bransjer preget av uakseptable lønns- og arbeidsvilkår. Dette er uakseptabelt, både for arbeidstakerne som rammes og for konkurrerende bedrifter som følger loven, sier stortingsrepresentantnten. Han vil også styrke trepartsamarbeidet.

- Vi skal ha ordnende arbeidsforhold. Det er et politisk ansvar. Men, den som kjøper tjenestene har også et personlig ansvar, sier Wenstøb.

PowerPoint-presentasjon
PowerPoint-presentasjon Vis mer

Bakgrunnen for de nye pliktene er at renholdsbransjen ble allmenngjort i 2011. Det betyr at alle som jobber i renholdsbransjen skal ha en minstelønn på 161,17 kroner.

PowerPoint-presentasjon
PowerPoint-presentasjon Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer