«Vi må påføre dem store tap»

I går var det to nye palestinske selvmordsaksjoner i Israel, der fire israelere ble drept. Men mens volden er verre enn noensinne, og fronten i krigen går i gata der både vanlige israelere og palestinere ferdes, lover statsminister Ariel Sharon bare mer blod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Palestinerne må treffes hardt og fra alle kanter. Alle som vil forhandle med palestinerne, må først treffe dem hardt og gjøre det klart at de ikke vil oppnå noe gjennom terror. Hvis det ikke gjøres klart for dem at de står overfor overmakten, så kan ikke vi gå tilbake til forhandlingsbordet. Vi må påføre dem store tap. Det palestinske selvstyret vil ikke bekjempe terror fordi det er de som er terror.

Klare ord

Så klinkende klart ordla den israelske statsministeren Ariel Sharon seg i går ettermiddag etter et regjeringsmøte, ifølge avisa Ha'aretz.

Det skjedde etter en vanlig dag med rituell vold, der en tungt væpnet palestiner først gikk amok på en restaurant i Tel Aviv og drepte tre og såret 25, før han selv ble skutt ned .

Så sprengte en annen selvmordsterrorist seg selv i lufta på en israelsk buss, og drepte seg selv og en passasjer. Så svarte den israelske hæren med sin hevn, den rituelle bombingen.

Israelere i frykt

Gårsdagens hevn var at tre medlemmer av Yassir Arafats Fatah-gruppe ble drept da bilen de satt i ble truffet av en bombe. Den ene, Mohamad Abu Halawa, var en ettersøkt terrorist.

I tillegg kom flere enkeltepisoder der folk ble skutt, på begge sider. Volden mellom israelere og palestinere er de siste dagene kommet opp på et helt annet nivå. Statsminister Ariel Sharon lovet israelerne sikkerhet da han ble valgt med overveldende flertall for et år siden. Nå lever israelerne mer i frykt enn noen gang, og bare hver fjerde velger mener at den ytterliggående Sharon gjør en god jobb.

Et nytt illevarslende tegn var meldingen om bomber på en palestinsk skole i Øst-Jerusalem. Tre elever og en lærer ble såret, men det kunne gått mye verre. Det ble funnet ytterligere to bomber på skolen, og en fjerde ble funnet på en helseklinikk i nærheten.

En anonym person ringte israelsk radio og sa en gruppe ved navn «Hevn for barna» sto bak. Angrepet var en hevn for fire barn som ble drept av en selvmordsbomber i det religiøse distriktet Mea Sharim lørdag. Aksjonen kan bære bud om at jødiske grupper ikke synes hæren er effektiv nok, og vil ta saken i egne hender.

Trenger diplomati

Stadig flere mener at bare utenlandsk inngripen kan redde partene fra åpen krig. Det vil i første rekke si USA.

Egypts president Hosni Mubarak møter president George W. Bush i Washington tirsdag kveld. Tema blir trolig det saudiarabiske forslaget om arabisk anerkjennelse av Israel, mot tilbaketrekking til grensen fra før seksdagerskrigen, den såkalt grønne linjen.

Men det skal godt gjøres å skape et diplomatisk initiativ som kan bryte gjennom hatet på begge sider.

Leder på Vestbredden for Arafats Fatah-gruppe, den etter hvert berømte Marwan Barghuti, oppfordret tirsdag palestinerne til å rette sine våpen mot alle israelske kontrollpunkter.

SHARON I KNESSET: - De palestinske selvstyremyndighetene vil ikke bekjempe terror fordi det er de som er terror, sa den israelske statsministeren Ariel Sharon i går ettermiddag etter et regjeringsmøte, ifølge avisa Ha'aretz.