BEKYMRET: Säpo-sjef Anders Danielsson mener sikkerhetstjeneste må endre metodene sine etter Breiviks terrorangrep. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / SCANPIX
BEKYMRET: Säpo-sjef Anders Danielsson mener sikkerhetstjeneste må endre metodene sine etter Breiviks terrorangrep. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / SCANPIXVis mer

- Vi må patruljere nettet

Sikkerhetstjenesten Säpo vurderer kontroversielle metoder etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Säpo følger nå etter sine norske kolleger i Politiets sikkerhetstjeneste og endrer måten terrorjegerne jobber på for å avdekke ekstremister på internett.

- Etter Anders Behring Breiviks og Taimour Abdulwahabs terrorhandlinger må vi stille oss spørsmålet om den virtuelle verden kan trigge mennesker til å begå forferdelige forbrytelser. Om det er slik, må vi inn i den. Vi er nødt til å patruljere på nettet, sier Säpo-sjef Anders Danielsson til avisa Dagens Nyheter.

Han peker på at både Abdulwahab, som sprengte seg selv i Bryggaregatan i Stockholm i desember i fjor, og den norske massemorderen hadde hentet inspirasjon og spredte sine ideer på nettet.

Vurder infiltrasjon Danielsson antyder nå at sikkerhetstjenesten og Rikskriminalpolisen (tilsvarende norske Kripos) vil ha utvidede fullmakter til å drive etterforskning på nettet ved hjelp av falske identiteter og infiltrasjon av diskusjonsgrupper. Målet er å bli bedre til å finne enkeltstående trusselmakere som ikke har økonomiske motiver eller som er straffedømt, men som er beredt til å bruke svært grov vold.

- I den virkelige verden hindrer ingenting politiet fra å patruljere på gater og torg, eller sikkerhetstjenesten fra å være ute og prate med folk. Så har vi en virtuell verden der vi selvkritisk må stille oss spørsmålet: Hvordan skal vi på demokratisk vis sjekke ut det som skjer der?, spør Danielsson.

Han legger ikke skjul på at for eksempel infiltrasjon av grupper på nettet, kan være kontroversielt både juridisk og moralsk.

Det er ventet at en utredning om mulige nye metoder, der svenske myndigheter har innhentet uttalelser fra blant andre eksterne samfunnsvitere, skal være klar før årsskiftet. Resultatet kan bli lovendringer.

- Trekker inn i lukkede fora I Norge gjorde Politiets sikkerhetstjeneste allerede de første ukene etter 22. juli endringer i arbeidet med ekstremisme på nettet. Nå har PST også ansatt eksperter uten politibakgrunn som skal ha som jobb å følge med på åpne nettkilder.

Sikkerhetstjenesten har hatt såkalte bekymringssamtaler med et stort antall personer de siste tre månedene, hvorav mange kom på politiets radar etter tips fra publikum som har vært årvåkne på nettet. Samtidig ser terroristjegerne at flere ekstreme aktører har trukket seg vekk fra de mest kjente arenaene.

- Vi ser at en del islamfiendtlige personer, bloggere og liknende, har trukket seg mer inn i lukkede fora og vekk fra de store diskusjonsstedene, fordi de har blitt satt til veggs av andre. Det er veldig positivt at vanlige folk engasjerer seg i debatten og tar opp kampen på nettet. Det stiller også større krav til oss for å følge med dit de flytter seg, sa Tore Risberget, operativ sjef i PST, til Dagbladet på lørdag.