Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må protestere mot Putin på en lurere måte

Pussy Riot's Jekaterina Samutsevich snakker ut etter løslatelsen.

KJEMPER VIDERE: Jekaterina Samutsevich i bandet Pussy Riot er prøveløslatt fra fengslet og kjemper videre for å få de to andre bandmedlemmene frigitt. Foto: AFP/SCANPIX.
KJEMPER VIDERE: Jekaterina Samutsevich i bandet Pussy Riot er prøveløslatt fra fengslet og kjemper videre for å få de to andre bandmedlemmene frigitt. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pussy Riot-medlem Jekaterina Samutsevich som er løslatt på prøve, ble nylig intervjuet av Radio Ekko i Moskva.

- Våre protester mot Vladimir Putin må bli mer utspekulert og slu, sier Samutsevich som vil bruke tiden side på å få frigitt Maria Aljokhina (24) og Nadezjda Tolokonnikova (22) som soner dommen på to års fengsel.

Siden hun ble løslatt sist onsdag har hun brukt tiden på intervjuer og all oppmerksomheten rundt sin egen person, samt det hun kaller økt granskning fra myndighetene sin side.

Avlyttet
- Jeg vil fortsette arbeidet med det som Pussy Riot stod for, men det betyr at jeg må gjøre det på en smartere måte. Man må forstå at alle samtalene blir lyttet til og at alle e-postene man skriver blir lest, sier Samutsevich som har brukt tiden i fengslet til å lese bøker av den slovenske filosofen Slavoj Zizek og den franske tenkeren Michel Foucault, skriver Reuters.com.

I intervjuet kommer hun med en politisk bredside mot Putin`s styre og de nære båndene makta har til den russiskortodokse kirka.

Sammen med Maria Aljokhina (24) og Nadezjda Tolokonnikova (22) ble ble hun i august dømt til to års fengsel for å ha sunget en regimekritisk sang i en katedral i Moskva. Hun sier at det ikke var deres intensjon å fornærme noen av de troende.

Putin og kirka
- Vi prøvde bare å få folks oppmerksomhet når det gjaldt sammensmeltingen av kirka og Putin-regimet. Nå har vi fått folks oppmerksomhet og en hel verden snakker om dette, sier hun til Radio Ekko.

Pussy Riot satte igang reaksjonene hos mange mennesker. Både europeiske politikere og artister som Madonna, har fordømt fengslingen av de tre jentene. Også store deler av den russiske befolkningnen var sjokkert over den strenge straffen. Internasjonale menneskerettsgrupper mener dommen mot de tre punkrockerne er altfor streng og har gjentatte ganger bedt om at de løslates.

I ankesaken påpekte Samutsevich's advokat at hun ikke hadde vært i nærheten av alteret i kirka når de fremførste protestsangen. Nå kjemper hun en kamp for å få omgjort dommen mot de to andre medlemmene i bandet, og hun er beredt på å ta saken til menneskerettighetsdomstolen i Haag.

- Det viktigste er å få Maria og Nadezhda løslatt for å oppnå rettferdighet, sier Jekatarina.

På spørsmålet om hun ville begått handlingen på nytt sier Samutsevich et klart ja og at hun ikke ville hatt noe annet valg.

Uforskammethet
- Selvfølgelig, fordi vi kunne ikke sitte stille å se på hva som skjedde. Det var en uakseptabel situasjon, en slik uforskammethet av myndighetene og uforskammethet av Patriark Kirill, sier Jekaterina Samutsevich.