- Vi må regne med mer terror også i Norge

En av Norges fremste eksperter på Somalia, sier rett ut av vi må regne med mer terror - også i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NAIROBI (Dagbladet): Abdirahman Ahmed Muhamed (43) er samfunnsøkonom og en av de fremste ekspertene på Somalia i Norge. Han kom selv til Norge som flyktning, og jobber i dag for FN organisasjonen IOM (International Organisation Migration) i Øst-Afrika.

Abdirahman Ahmed Muhamed sier rett ut at han frykter mer terror - også terroraksjoner i Norge.

43-åringen som gikk videregående skole på Hamar, før han studerte ved universitet i Oslo skrev hovedoppgaven om pengeoverføringer fra Norge til Somalia.

Tapt generasjon - Vi har en tapt generasjon med unge somaliere i Norge. Unge menn som ikke har blitt integrert i det norske samfunnet. Menn som faller utenfor og har blitt radikalisert. Nå må vi gjøre det vi kan slik at ikke flere blir radikalisert, sier Muhamed.

Dagbladet møter norsk-somalieren på et kjøpesenter i Nairobi, ikke mange km fra Westgate - hvor terrorister slo til for tre uker siden.

Samfunnsøkonomen kjenner det somaliske samfunnet i Norge godt. Han er en av de vellykkede, og mener at årsaken til at integreringen av somaliere i Norge har gått galt er flere.

Mange av de unge norske somalierne som i dag er radikale islamister er født i flyktningeleirer. De har kommet til Norge som unge flyktninger og vokst opp i vesten.

- Dette er ungdommer som er blitt radikalisert fordi de ikke er blitt en del av det norske samfunnet. De er i dag villig til å dø for det de mener er landet sitt - Somalia. De har fått innprentet at vesten er det onde, og har fått skapt et fiendebilde. De vil reise til Somalia for å kjempe og dø.

Abdirahman Ahmed Muhamed peker også på at et av problemene er at nordmenn flest ikke forstår forskjellen på det å være islamist og muslim.

Kontantstøtten - Somaliere vil som andre mennesker det beste for seg og sine barn. Det er derfor de har kommet til Norge. Men vi nordmenn har gjort alvorlige feil. Det verste vi har gjort mot somalierne i Norge var å innføre kontantstøtten.

Du angriper kontantstøtten?

- Ja, fordi den er det største overgrepet som er begått mot somaliere i Norge. Skal mennesker fra Somalia bli en del av samfunnet må de lære seg språket. Det burde være obligatorisk at innvandrerbarn går i barnehage. Hvis det er nødvendig må de få ekstra oppfølging på skolen, slik at de kan få en utdannelse og bli gode samfunnsborgere som bidrar og ikke bare er mottakere. Dette har med verdighet å gjøre.

- I Norge dreier det seg om tre ting for å lykkes: Utdanning, jobb og bolig sier Abdirahman Ahmed Muhamed.

- Selvfølgelig har vi et eget ansvar. Men husk at somalierne kommer fra et land som har vært i borgerkrig i generasjoner. Det blir helt galt når en kan reise til et land og få penger på et kontor isteden for å jobbe. Norge må legge forholdene til rette, slik at flest mulig klarer seg selv.

Frykter terror i Norge Abdirahman Ahmed Muhamed mener det er stor sannsynlighet for islamsk terror i Norge.

- Hvis de som i dag vokser opp ikke blir integrert og sosialisert i det norske samfunnet er det stor sannsynlighet for de som blir radikalisert kan utføre terroraksjoner både i Norge og i utlandet.

Abdirahman Ahmed Muhamed vedgår at somaliere i Norge har et dårlig rykte.

- Her i Kenya har somaliere ord på seg til å være et folk som står på og jobber. Det burde vi klare å få til i Norge også. Men da må vi som er nordmenn stille krav, og legge forholdene til rette. Vi må ikke stakkarsliggjøre mennesker som kan bidra.

- Hvem er det som blir radikalisert av somaliske ungdommer i Norge?

- Det er to grupper som er i faresonen. De som havner i kriminelle miljøer. Flere av dem blir ofte tatt hånd om av imamer og andre som forsøker å indoktrinere dem med det er dem og oss. De onde - de kristne - og de gode muslimene.

- Den andre gruppa som blir radikalisert er de som lykkes på skolen og studerer. Men som likevel ikke blir en del av samfunnet, de blir stående utenfor. Ungdom fra begge grupper har reist fra Norge og sluttet seg til grupper som Al-Shabab.

- Hvor mange norsk-somaliere er radikalisert?

- Det er et vanskelig spørsmål. Men det ser ut til at rundt 20 unge i dag er radikaliserte, og at om lag hundre av de 30 000 somalierne i Norge støtter grupper Al-Shabab.

Samfunnsøkonomen som i dag jobber for FN er klar på at somalierne er komme til Norge for å bli.

- Somalierne er kommet for å bli i Norge. Løsningene på problemene er i Norge og ingen andre steder. Norge må forstå at dette i dag er et norsk problem og ikke et somalisk problem.

- Vi har reist fra verdens verste land. Ingen reiser frivillig tilbake, når du kan bo og leve i verdens beste land. Somalierne blir de siste som reiser fra Norge. Somaliere har ikke noe å reise til, sier Abdirahman Ahmed Muhamed.

FRYKTER TERROR: Abdirahman Ahmed Muhamed (43) er en av de fremste ekspertene på Somalia i Norge. Han frykter mer terror - også terroraksjoner i Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
FRYKTER TERROR: Abdirahman Ahmed Muhamed (43) er en av de fremste ekspertene på Somalia i Norge. Han frykter mer terror - også terroraksjoner i Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer