- Vi må regne med tilfeller i Norge

Men så langt har ingen nordmenn meldt om influensaliknende symptomer etter Mexico-besøk.

I MEXICOS GATER: Hiram Diaz (8) sammen med søsteren Adely Diaz (6) i gatene av Mexico by. Både skoler, universiteter, fotballkamper og andre arrangementer er avlyst av frykt for smittespredning. Foto: AP Photo/Houston Chronicle/Julio Cortez/SCANPIX
I MEXICOS GATER: Hiram Diaz (8) sammen med søsteren Adely Diaz (6) i gatene av Mexico by. Både skoler, universiteter, fotballkamper og andre arrangementer er avlyst av frykt for smittespredning. Foto: AP Photo/Houston Chronicle/Julio Cortez/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) har i hele dag sittet i telefonkonferanser for å komme opp med en plan mot svineinfluensaen.

På New Zealand har ti studenter som har vært på språkreise i Mexico testet positivt for influensa. Det er ennå ikke endelig bekreftet at det dreier seg om svineinfluensaen, men landets helseminister sa tidligere i dag at de regnet det som sannsynlig at det dreide seg om det aktuelle viruset.

I USA er det konstatert 11 tilfeller av denne influensatypen. To i Texas, sju i California og to i Kansas. I tillegg sier helsemyndighetene i New York at trolig åtte av elevene ved en videregående skole i Queens er smittet av svineinfluensaen.

I Frankrike sjekkes to personer for smitte, etter at de kom hjem fra Mexico. En brite og to dansker er også blitt sjekket for svineinfluensa. Disse personene viste seg å ikke være smittet.

Må regne med
Overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen, sier at de nye sykdomstilfellene og mistanken om at flere er smittet, er noe vi må regne med.

- Det er naturlig at folk blir bekymret når de ser innslag på fjernsyn eller leser avisene. Det er helt riktig at de tar kontakt med helsemyndighetene når de kommer hjem fra besøk i Mexico. Det har mye å si for arbeidet med å bekjempe smittespredning, sier Iversen til Dagbladet.

Ut fra erfaringene med lungesykdommen SARS vil det i de aller fleste tilfeller gå raskt å konstatere om en person er smittet eller ikke. Inkubasjonstiden er 1-3 dager.

Så langt er det ingen i Norge som har meldt om influensaliknende symptomer knyttet til utbruddet av svineinfluensaen.

- Men vi må regne med at vi får slike tilfeller, sier Iversen.

Vet ikke når den startet
- Blir du engstelig når du ser hvordan epidemien har spredd seg?

- Jeg blir ikke engstelig, men det er klart vi tar denne situasjonen svært alvorlig. Vi ser på dette som noe som kan bli en verdensomspennende epidemi, og har iverksatt full beredskap.

Overlegen ved Folkehelseinstituttet sier de foreløpig vet for lite om sykdommen. Mens det i Mexico er over 1300 smittede, og 81 dødsfall som trolig skyldes svineinfluensaen, har de 11 smittede på amerikansk side av grensa sluppet unna med mildere influensasymptomer.

- Vet vi noe om årsaken til disse forskjellene?

- Nei, det er jeg veldig nysgjerrig på. Det vi vet er at USA har den beste overvåkningen av viruset. I Mexico vet vi lite om når sykdommen brøt ut. Det kan være forklaringen på hvorfor vi der får de alvorligste tilfellene. Vi vet heller ikke om alle de 1300 er smittet av svineinfluensaviruset.