Internoppgjør i Høyre og Venstre:

- Vi må skjerpe oss og slå tilbake mot Rødt

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde og Venstres Grunde Almeland mener Rødt har fått herje i debatten om barnehager og sykehjem for lenge.

<strong>HAR FÅTT DOMINERE:</strong> Høyreside-politikerne vil slå tilbake mot Bjørnar Moxnes og Rødt. iFoto: Nina Hansen / DAGBLADET
HAR FÅTT DOMINERE: Høyreside-politikerne vil slå tilbake mot Bjørnar Moxnes og Rødt. iFoto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De to politikerne er er klare for et lite oppgjør med egne partier. De mener høyresiden har latt Rødt få sette premissene for debatten om private selskaper i velferdstjenester.

INTERNOPPGJØR: Mathilde Tybring-Gjedde (Høyre) og Grunde Almeland
INTERNOPPGJØR: Mathilde Tybring-Gjedde (Høyre) og Grunde Almeland Vis mer

- I årene som kommer må vi løse klimakrisen, vi har eldrebølgen, og samtidig kommer vi til å ha mindre penger å rutte med. Da kan vi ikke bruke tid på å diskutere hvor mange nye kommunale monopol vi skal ha. Vi må skjerpe oss og slå tilbake, sier Mathilde Tybring-Gjedde, som sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

- Her har vi nok havnet bakpå fordi Manifest og Rødt har klart å sette premisset for den debatten de siste årene. Også Ap blir dyttet i den retningen, og klarer ikke å stå oppreist og forsvare den norske samfunnsmodellen. Velferdssamfunnet er bygget opp ved at små og store private bedrifter samarbeider med stat og kommune for å løse viktige oppgaver, mener Høyre-representanten.

Hun mener en ikke vil få løst disse utfordringene om bare kommunene selv kan komme med løsningsforslag.

- Vi er helt avhengig av at også andre, og private aktører kommer med nye ideer til løsninger, måter å organisere og utvikle tjenester. Da må vi skjerpe oss og slå tilbake, sier Tybring-Gjedde.

- Grad av fornektelse

Grunde Almeland er også med på selvpiskingen:

- Det er tydelig at våre partier ikke har klart å komme på offensiven. Vi har gått med på diskusjonen på disse premissene. Det tydeligste eksempelet er barnehagesektoren, men de samme argumentene blåkopieres til sektor etter sektor. Vi får ikke tid til å diskutere det som er viktig, som hvordan vi får innovative, grønne løsninger.

- Rødt er et lite parti. Dere sitter i regjeringspartier. Hva gjør at dere har kommet på defensiven?

- I barnehagesektoren har det vært en endring de siste årene der vi har fått noen større konsern, selv om de ikke dominerer. Regjeringen har derfor innført en bemanningsnorm og pedagognorm, og foreslått innstramninger som svarer ut det som kan være utfordrende. Men ytterste venstre vil gjøre det umulig å tjene noen penger på å drive tjenester i velferden. Uansett hva vi gjør og uansett hvor gode tjenester de private leverer, vil de bare ha forbud, sier Tybring-Gjedde.

Grunde Almeland erkjenner at høyresiden var sene til å innrømme endringene, og bare snakket om kvinnelige gründere.

- Vi ble nok litt overrasket over at denne retorikken omfavnet hele venstresiden. Vårt svar ble en liten grad av fornektelse. Den fornektelsen vil vi ta et lite oppgjør med. Ja, vi ser at det er konkrete utfordringer, men de kan man løse, sier Almeland.

Både Rødt og SV har kamp mot det de kaller profitt i velferden som en av sine store valgkampsaker. I Oslo, der SV sitter i byråd sammen med Arbeiderpartiet og MDG, har dette også fått betydning i praktisk politikk. Etter en avtale med Rødt får private kommersielle aktører i praksis ikke etablere nye barnehager.

Tybring-Gjedde mener det er synd, og sier det er viktig å hindre at Oslos rekommunlaisering blir en modell for andre kommuner.

- Det vi trenger er en debatt om kvaliteten på tjenesten. Ingenting tilsier at den skal bli bedre, bare ved at kommunene overtar. Snarere tvert i mot.

- Dette er tjenester som drives direkte på tilskudd fra fellesskapet. Er det ikke forståelig at det kan være provoserende å at store konserner tjener penger på dette?

- Jeg forstår at man reagerer på debatten når den blir som den blir. For da får man ikke synliggjort hvordan de faktiske forholdene er. De private får ikke en krone mer i tilskudd enn det offentlige, og det stilles de samme kravene til dem. Når en ser eksempler på barnehager som ikke drives godt, burde en vi som politikere diskutere hvilke krave en skal stille, i stedet for enkle krav om å rekommunalisere, sier Almeland.

- Komplement

Rødt er ikke bekymret over utspillet.

- Vi tar det som en kompliment at høyresiden har begynt å ha krisemøter om hvordan de skal stoppe Rødt og kampen for profittfri velferd, sier Seher Aydar, vara for partileder Bjørnar Moxnes på Stortinget.

Hun mener imidlertid at det er feil at høyresiden taper debatten fordi de har kommet seint på banen.

- Egentlig var de høyresiden som i mange år dominerte disse debattene med argumenter om såkalt valgfrihet. Men nå har høyresidens skrivebordsteorier om konkurranse i velferden blitt testet ut, og folk ser at det ikke blir mer mangfold eller bedre tjenester. Det blir bare noen store kjeder som overtar det meste, press på de ansattes lønns- og arbeidsforhold, og at skattepenger som er bevilga til velferd havner i lommene på noen private eiere.

- Der har du høyresidens problem. De har ikke sovet i timen, folk tror bare ikke på argumentene deres lengre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer