Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre tar selvkritikk etter bomfeiden i regjering

- Vi må slutte å kjekle

Alle de fire regjeringspartiene taper på intern krangling og uenighet, fastslår Venstre i en fersk evaluering av valgkampen.

INGEN KRANGLEFANT: Venstres Sveinung Rotevatn retter pekefingeren mot sine egne og mot regjeringspartnerne: - Vi må slutte å kjekle, sier han.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN KRANGLEFANT: Venstres Sveinung Rotevatn retter pekefingeren mot sine egne og mot regjeringspartnerne: - Vi må slutte å kjekle, sier han. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Dette er noe vi har sett over tid. Kjekling mellom regjeringspartiene slår dårlig ut, sier Venstre-profil og sentralstyremedlem Sveinung Rotevatn.

Når tillitsvalgte og folkevalgte i Venstre møtes til landskonferanse på Fornebu i helgen, vil Rotevatn lørdag ettermiddag presentere sentralstyrets evaluering av årets valgkamp.

Overfor Dagbladet letter han på sløret. En av konklusjonene slår an en selvkritisk tone, på vegne av alle de fire regjeringspartiene:

- Framover må vi bruke mindre tid på å krangle og mer tid på å løfte våre felles prosjekter, sier Rotevatn.

- Negativt

- Alt tyder på at bompengediskusjonen slo negativt ut for alle regjeringspartiene. Det var en lite optimal prosess som tok mye oppmerksomhet, sier Venstre-profilen som til daglig er statssekretær i Klima- og miljødepartementet.

Rotevatn sier det er i alle de fire regjeringspartiers interesse at de alle lykkes og får skinne.

- Da må velgerne se mer av fire partier som drar i lag og slutter og kjekle på hverandre i mediene, sier han.

Evalueringen som vil bli diskutert på helgas landskonferanse, er ikke utelukkende dyster lesning for partiet.

- Vi løftet oss gjennom valgkampen. Valgresultatet lå om lag 1 prosentpoeng over nivået fra juni, sier Rotevatn.

-Kraftløft

Han understreker at et valgresultat på 3,9 prosent på langt nær er godt nok. For fire år siden var resultatet 5,5 prosent.

- Vi klarte ikke å knirke oss over 4 prosent, som er mentalt viktig fordi det er sperregrensen ved stortingsvalg. Samtidig var utgangspunktet vårt så svakt at mange fryktet et betydelig dårligere resultat, sier Rotevatn.

- Hvis Venstres tydelige avstandstagen til Frp i bompengesaken slo negativt ut, hva er da forklaringen på at dere hevet dere i valgkampen?

- Vi hever oss ofte i valgkamper og har en ganske sterk organisasjon. Vi så et kollektivt kraftløft der det ble banket på dører, stått på stands og drevet en aktiv valgkamp rundt om i landet.

Tallgrunnlaget som Venstre har dykket ned i, gir ingen grunnlag for å slå fast at partiets oppslutning varierte fra byene til distriktene.

- Vi gikk jevnt tilbake over hele linja. Det er lite som tyder på at vi har hatt en geografisk slagside, selv om det er en svak tendes til at vi gjorde det dårligere i byene enn ved stortingsvalget sist, sier han.

Lederkamp

Rotevatn som selv har stilt seg til disposisjon i den pågående lederdebatten i partiet, sier ledertrioens innsats ikke er del av valgkampevalueringen.

- Hele spørsmålet om personkabal og lederdebatt er valgkomiteens oppgave, sier han.

Rotevatn kommer likevel med en anvisning til hva han mener partiet framover bør bli flinkere til.

- Vi ser at vi har kravstore velgere som vi må overbevise hver gang. Vi får ingenting gratis. Derfor må vi bli flinkere til å få fram egne visjoner, ikke minst innen klima og miljø, skolepolitikk og næringsliv og gründere. I tillegg bør vi lære av Unge Venstre som gjorde et ekstremt godt skolevalg, sier Rotevatn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media