- Vi må starte helt på nytt

OTTA (Dagbladet): - Vi må reise hjem for å bygge opp et nytt liv. Nå er det endelig fred i Kosovo. Det er der vi hører hjemme, sier Shera Moharremi og hennes to sønner. De gråter når Dagbladet viser dem bilder av huset de skal tilbake til. Likevel er det det eneste de vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka starter mange kosovoalbanere i Norge den tunge hjemturen.

- Det blir enda verre for mor når hun kommer tilbake. Det er ille å se bildene, men minnene om far blir nok sterkere når hun er hjemme, sier Visar. Faren hans ble skutt av serbiske naboer bare fem timer etter at de hadde flyktet hjemmefra.

Var for stolt

I nesten tre måneder har mor Shera, sønnene Visar (22) og Genc (33), hans kone og to døtre bodd på to små rom på asylmottaket på Otta i Gudbrandsdalen. Hele tida har de lengtet tilbake til Kosovo Polje (Fushë-Kosova på albansk). Flere slektninger er fortsatt i Kosovo Polje med hjemmene i behold. Selv har de ingen ting utenom vonde minner. For mor Shera er minnene fra Kosovo spesielt sterke.

- Far var for stolt til å reise. Han ville være igjen for å beskytte oss og hjemmet vårt, sier Visar.

For litt over to uker siden ble restene av faren funnet på gulvet i gangen. Hodet hans lå i stua ved siden av. Likevel venter hele familien på å få komme hjem. Genc reiser først for å gjøre i stand huset. De har en bror som er taxisjåfør i Tyskland, og håpet er at han kan hjelpe dem med penger. Seinere skal mor, broren Visar og Gencs kone og to døtre komme etter.

Vil bare hjem

- Vi må hjem og vi vil hjem. Her har vi ingenting, sier alle tre. De er takknemlige for den gjestfrihet folket på Otta har vist dem. Barna har både lært norsk og fått norske venner. Nå skal Genc gjør alt for at det meste skal være som før når jentene kommer tilbake.

- De spør om lekene deres fortsatt er hjemme. Vi vil ikke si noe annet enn at alt er som før. Når de kommer hjem vil vi fortelle dem hva som egentlig har skjedd, forklarer Genc.

I byen de kommer fra er nesten 300 kosovoalbanere drept av serberne. Bare i deres egen gate er sju mennesker drept. Når vi spør hvordan det blir å leve sammen med gamle serbiske naboer, blir alle stille.

- Hvordan kan vi leve med dem som har drept faren vår og brent ned 95 prosent av husene til vårt eget folk? sier de. Likevel vet de ikke hvordan de skal unngå det.