- Vi må stoppe asylstrømmen

EØS-midler må brukes til å sikre Schengens yttergrenser, sier Per Sandberg.

VIL STOPPE: Frp vil forebygge strømmer av asylsøkere til Europa ved å styrke Schengens yttergrenser. Nestleder Per Sandberg sier han forstår Italia som vil reforhandle Dublin-avtalen, men mener det viktigste er å forebygge asylinnvandring til Europa.Bildet viser båtflyktninger fra Afrika  på den lille Italienske øya Lampedusa. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet
VIL STOPPE: Frp vil forebygge strømmer av asylsøkere til Europa ved å styrke Schengens yttergrenser. Nestleder Per Sandberg sier han forstår Italia som vil reforhandle Dublin-avtalen, men mener det viktigste er å forebygge asylinnvandring til Europa.Bildet viser båtflyktninger fra Afrika på den lille Italienske øya Lampedusa. Foto: AGNETE BRUN/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flyktningetragedien i havet utenfor den italienske øya Lampedusa ber Italia nå om hjelp fra Europa. Italia vil nå reforhandle den såkalte Dublin-avtalen som gir det landet asylsøkere først kommer til, ansvaret.

Forstår Italia Frp-nestleder Per Sandberg som om kort tid får regjeringsmakt, sier han har forståelse for det.

- Jeg har ikke besøkt Italia i denne sammenhengen, men jeg har vært både i Spania og i Hellas, som jo tar den aller største belastningen med 60-70 prosent av all illegal innvandring til Europa. Derfor har vi også tatt til orde for at mer av det vi betaler i EØS-kontingent skal brukes til beredskap langs Schengens yttergrenser, sier Sandberg til Dagbladet.

Viktigst å forebygge - Samtidig vil vel Italias behov for å reforhandle nettopp Dublin-avtalen være at disse landene ikke har kapasitet til å håndtere alle disse flyktningene selv?

- Ja, men det viktigste vi kan gjøre for å avhjelpe situasjonen er uansett å jobbe med forebygging. Norge har bidratt litt, men flere retursentre og screenservice-sentre som de nå bygger opp på blant annet en rekke greske øyer, vil være viktige tiltak for å stoppe flere ved grensa.

Bidrar allerede - Lampedusa er en liten øy med knappe ressurser til å håndtere ulykker som denne. De har bedt Europa om bistand. Hvordan vil en ny regjering svare på en slik henvendelse?

- Alle medlemsland i Schengen bør bidra. Vi bidrar mye allerede gjennom EØS, og kan bidra i stort monn. Vi har blant annet 300 millioner på bok som skulle gå til å hjelpe romfolk der de er.

- Kan det også være aktuelt med en ekstrabevilgning i forbindelse med denne ulykka?

- Det har vi ikke diskutert, men jeg mener at det allerede ligger betydelige midler tilgjengelig som kan kanaliseres først, sier Sandberg.

Nasjonal sørgedag Italias innenriksminister og visestatsminister, Angelino Alfano, dro i går til Lampedusa for å se på redningsarbeidet.

I dag er det nasjonal sørgedag i Italia. Og fra alle politiske ledere ropes det på hjelp fra EU for å stanse en tragedie som etter 1990 kan måles til rundt 8000 druknede mennesker i farvannet rundt øya.

Europeisk - Dette er ikke en italiensk tragedie, det er en europeisk tragedie, uttalte Alfano mens han så de døde som lå på brygga.

- Vi skal la vår stemme høre i Europa for å endre på reglene i Dublin-avtalen, som gir første innreiseland altfor, altfor, altfor mye av byrdene ved innvandring, uttalte Alfano.

MUR: Per Sandberg på besøk i Hellas tidligere i år. Frp vil bygge en asylmur i Hellas langs EUs yttergrense mot Tyrkia for å hindre asylsøkere og immigranter muligheten til å komme til Scengen og Norge.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
MUR: Per Sandberg på besøk i Hellas tidligere i år. Frp vil bygge en asylmur i Hellas langs EUs yttergrense mot Tyrkia for å hindre asylsøkere og immigranter muligheten til å komme til Scengen og Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer