- Vi må ta Utøya gradvis tilbake

Flere hundre pårørende og etterlatte besøker øya denne uken.

AUF-LEDER: Åtte måneder etter at den fryktelige tragedien rammet organisasjonen kan AUF leder Eskil Pedersen slå fast at en del grep som ble tatt like etter 22. juli ser ut til å ha vært kloke. Mange vanskelige avgjørelser måtte tas allerede før ofrene var gravlagt, men at pårørende fikk komme til stedet barna deres ble drept, at mediene ble vist området og at mange minnehelger har blitt arrangert, ser ut til å ha gitt god effekt.
Foto: Heiko Junge/Scanpix
AUF-LEDER: Åtte måneder etter at den fryktelige tragedien rammet organisasjonen kan AUF leder Eskil Pedersen slå fast at en del grep som ble tatt like etter 22. juli ser ut til å ha vært kloke. Mange vanskelige avgjørelser måtte tas allerede før ofrene var gravlagt, men at pårørende fikk komme til stedet barna deres ble drept, at mediene ble vist området og at mange minnehelger har blitt arrangert, ser ut til å ha gitt god effekt. Foto: Heiko Junge/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte måneder etter at den fryktelige tragedien rammet organisasjonen, kan lederen slå fast at en del grep som ble tatt like etter 22. juli, ser ut til å ha vært kloke. Mange vanskelige avgjørelser måtte tas allerede før ofrene var gravlagt, men at pårørende fikk komme til stedet barna deres ble drept, at mediene ble vist området og at mange minnehelger har blitt arrangert, ser ut til å ha gitt god effekt.

Denne uken holder AUF øya åpen for alle som vil besøke åstedet der Anders Behring Breivik drepte 69 ungdommer som var på politisk sommerleir 22. juli i fjor. Etter åpningen av øya lørdag, gikk bilder av smilende AUF-ere på vaffelstand igjen i sosiale medier.

Skritt for skritt - Jeg vil ikke si at vi har tatt tilbake Utøya nå, men vi er i gang og vi skal gå skritt for skritt, sier Pedersen til NTB.

- Utøya kommer alltid til å ha 22. juli som en del av sin historie. Det vil bli en langsiktig jobb å normalisere i alle fall noe av det igjen, fortsetter han.

Eskil Pedersen var selv ikke blant de 300 som deltok på det lukkede arrangementet for etterlatte og berørte lørdag, men vil reise tilbake til Utøya senere i uken.

Åpen for alle I utgangspunktet er Utøya åpen for alle som vil se øya denne uken.

- Vi ber ikke folk om å legitimere seg når de reiser ut, men først og fremst er det vel de som kjenner Utøya fra før som har et sterkt behov for å reise dit. Det er overlevende og deres pårørende, men også andre AUF-ere og tusenvis av folk som tidligere har vært der opp gjennom årene på kurs eller leire, sier Eskil Pedersen.

Han sier at massakren som fant sted, i lang framtid helt naturlig vil være det første folk tenker på når de går i land på Utøya. Likevel håper AUF-lederen at øya også i framtiden vil være et sted der gode ting vil bli husket. Men først skal kafébygget, der mange ble drept, rives og bygges opp på nytt og en helhetlig plan om videre bruk lages.

(NTB)

FRAKTET OVER: M/S Thorbjørn frakter pårørende og andre som vil se Utøya søndag. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
FRAKTET OVER: M/S Thorbjørn frakter pårørende og andre som vil se Utøya søndag. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer