Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Vi må ta vare på hele mennesket

På 70- og 80-tallet brøt hun barrierer og satte rekorder. Nå vil løper-dronninga Grete Waitz (53) hjelpe kreftpasienter over sine egne hindre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juni i fjor ble det kjent gjennom Se og Hør at Grete Waitz hadde fått diagnosen kreft. Men den tidligere friidrettsverdensmesteren var ikke den som ville at hele verden skulle synes synd på henne.

Hun gjorde som hun alltid har gjort - knyttet på seg joggeskoene.

-  Det var Lance sin fortjeneste. Jeg leste boka hans. Han skrev om en bratt bakke han hadde gått opp ved huset sitt. Da bestemte jeg meg for også å gjøre noe, forteller Grete til Dagbladet.

Møtte Lance

Lance - er i dette tilfellet - Lance Armstrong. Den amerikanske syklisten fikk påvist testikkelkreft med spredning i oktober i 1996. Legene ga ham mindre enn 40 prosent sjanse til å overleve. I realiteten var den langt lavere. Den tidligere triatleten nektet imidlertid å gi opp - og takket være behandling og fysisk trening ble han frisk og gjorde et av tidenes idrettscomeback ved å vinne Tour de France sju ganger på rad.

I forbindelse med årets New York Marathon møtte sykkelkongen, som debuterte i løpet, hun som har vunnet hele ni ganger.

-  Det var årets beste minne. Det var utrolig stort. Han har vært den som har inspirert meg til å trene, understreker Grete. Hun kom i kontakt med Armstrong da han sendte henne følgende e-post noen måneder etter at hun ble syk:

«Like me you\'re a fighter. And you will beat this shit». Amerikaneren har blitt et forbilde for mange som prøver å overvinne sykdommen. De berømte gule armbåndene har innbrakt titalls millioner av dollar. Og i hans siste Tour de France i 2005 oppførte enkelte fans seg som han var en helbreder.

LØPERIKON: Kreftsyke Grete Waitz var i høst tilbake i New York Marathon som ambassadør. -  Det var gøy som alltid. Det bringer gamle minner tilbake. Den samme gåsehuden, forteller hun. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/DAGBLADET
LØPERIKON: Kreftsyke Grete Waitz var i høst tilbake i New York Marathon som ambassadør. - Det var gøy som alltid. Det bringer gamle minner tilbake. Den samme gåsehuden, forteller hun. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/DAGBLADET Vis mer

-  Jeg sendte ham en e-post etter New York Marathon, men han har et travelt program, forteller hun på spørsmål om de to fortsatt holder kontakten.

-  Privat

Grete Waitz var idrettsutøveren som ble selve symbolet på kvinnekamp på idrettsarenaene og på joggebølgen hjemme i Norge. Hun fikk bestemødre ut i treningsdressen i løpet som bar hennes navn. Men på tross av Nils Aas-statuen utenfor Bislett - så er hun vel så stor i USA der hun i 2001 ble kåret til en av forrige århundrets 100 største idrettspersonligheter. Den andre utlendingen på lista var Pelé.

Hun har likevel ikke sluppet verden inn stuedøra etter at det ble kjent at hun var syk. Verken prognoser eller krefttype er noe hun ønsker å prate om.

-  Jeg synes det er veldig privat. Noe som angår meg og min familie, fortalte hun til Sportmagasinet i New York i september.

-  Hvordan har året vært?

-  Det har stort sett vært et bra år. Noen uventede svinger og bratte bakker har det vært. Men det er jo jeg vant med, sier hun i dag.

-  Kan du se at du er en inspirasjon for andre?

Grete Waitz avfeier spørsmålet på høflig, beskjedent og sedvanlig vis.

-  Hva synes du om at du er kandidat til «Årets navn» i Dagbladet, da?

-  Det er selvfølgelig veldig hyggelig. Men jeg blir jo litt overrasket. Folk på den lista har jo utmerket seg. Hva har jeg gjort nå?, tenker jeg.

10 km dagen

På tross av at 53-åringen fremdeles kjemper mot kreften fortsetter hun sitt utrettelige arbeid for å fremme budskapet om aktivitet og et sunt liv. Både ved løpsarrangement i USA og i Norge. Sjøl trener hun også langt mer enn gjennomsnittet.

-  Jeg blir svett hver dag. 10 km på tredemølla. Det er viktig å tro på at det går selv om er alvorlig syk.

I midten av januar er den offisielle åpningen av et eget aktivitetsrom på kreftsenteret på Ullevål sykehus. Der har Grete og ektemannen Jack vært pådrivere.

Kreftforeningens statistikk (fra 2004) viser at rundt 24 000 nordmenn får kreft i året. Mens cirka 175 000 lever med en kreftdiagnose.

-  Det er gjort forskning på fysisk aktivitet og kreft. Ikke at det kurerer kreft. Men det gir bedre livskvalitet. Og så gir det en følelse av mestring. Jeg snakker ikke bare om tredemølle. Her skal det være noe for folk på alle nivåer. Både de som er syke, og de som er under rehabilitering. Vi kaller det «Pusterommet». Og jeg tror vi har klart å skape trivsel og et bra miljø, mener hun.

-  Kommer man bare litt i gang og bryter noen barrierer, så er det positivt. Det gjelder å se mennesket som en helhet, ikke bare som en pasient. Man må se hva man kan gjøre utover strålingen, cellegiften og operasjonene.

-  For jeg vet hva det betyr for meg, sier Grete Waitz.

GRETE WAITZ LØPER I NEW YORK: Til tross for at Grete Waitz fremdeles kjemper mot kreften løper hun 10 kilometer om dagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!