Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VENSTRE-OPPVASKEN

- Vi må ta vare på Trine

Abid Raja misliker at partileder Trine Skei Grande rakkes ned på. Nå ber han Venstre-folk bruke innestemmen.

FULL STØTTE: - Så lenge Trine ønsker å fortsette som leder har hun min fulle støtte. Det skal det ikke være noen tvil om, sier Abid Raja. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FULL STØTTE: - Så lenge Trine ønsker å fortsette som leder har hun min fulle støtte. Det skal det ikke være noen tvil om, sier Abid Raja. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Vi er et lite parti og har ingen å miste. Vi må ta vare på hverandre, og vi må også ta vare på Trine, sier Abid Raja til Dagbladet.

Etter det begredelige valgresultatet har en rekke sentrale Venstre-politikere de siste dagene krevd at Trine Skei Grande skal trekke seg. Unge Venstre lanserer Guri Melby og Sveinung Rotevatn som utfordrere til Skei Grande og hennes nestledere Ola Elvestuen og Terje Breivik.

Viet sitt liv

Abid Raja maner til besinnelse.

- Vår ledertrio fortjener stor takk for den innsatsen de har lagt ned, selv om ikke valgresultatet ble som vi hadde håpet. Folk må huske at Trine gjentatte ganger har levert flere over-sperregrensevalg for Venstre.

- Hun har vært en samlende figur for partiet i mange, mange år. Hun har viet sitt liv til Venstre og gitt av sin sjel, sin personlighet og all sin tid. Som kulturminister leverer Trine fantastisk politikk og nyter stor anseelse ute i kultur-Norge, sier Raja.

- La meg rent hypotetisk si til dem som mener at Trine bør gå av: Vi skal uansett ha henne med videre i partiet. Derfor misliker jeg måten hun nå rakkes ned på. Hvis Trine ønsker å fortsette, skal hun selv få meddele det til valgkomiteen.

Dobbeltkommunikasjon?

Venstres mann i finanskomiteen har hatt sine feider med partilederen.

- Hva sier du til dem som mener at du dobbeltkommuniserer, at du egentlig ønsker at Trine Skei Grande skal trekke seg?

- Det virker som det er flere der ute som tilsynelatende vet mer enn meg om hva jeg ønsker og ikke ønsker. Trine har sagt at hun ønsker å fortsette som leder, og så lenge Trine ønsker å fortsette som leder har hun min fulle støtte. Det skal det ikke være noen tvil om. Det har jeg også flere ganger snakket med Trine om, også nylig. Vi to har lagt gamle episoder bak oss, og det er på tide at disse anonyme kildene også gjør det samme, sier Abid Raja.

DAGEN DERPÅ: Trine Skei Grande møtte pressen på vei til sentralstyremøte i Venstre, etter at svakt valgresultat i lokalvalget. Vis mer

Rettes skyts

Stortingsrepresentanten fra Akershus oppfordrer til samhold.

- Jeg har registrert at partifeller er ute i media og lanserer sine kandidater. Det rettes også skyts mot andre. Min oppfordring til Venstre-folk er å bruke innestemme, slik vi pleier.

- Den misnøyen og frustrasjonen man bærer på bør deles innover. Innspill på hvordan vi kan forbedre valgkampen er det mulig å gi i skjemaet som er sendt ut til alle lokallag. Forslag på kandidater til nye verv kan sendes til valgkomiteen, sier Abid Raja.

- Jeg forstår at mange vil ha et skifte i partiledelsen. Noen snakker om Sveinung Rotevatn, noen vil ha Guri Melby eller Alfred Bjørlo. Selv kunne jeg nevnt Iselin Nybø, Julie Andersland i Bergen, Ida Gudding Johnsen i Bodø og Gunhild Berge Stang i Fjaler – alle utrolige dyktige Venstre-politikere.

Snakke ned Trine

- Hva med deg selv? Du er ønsket både fra sentrale medlemmer i Kongsberg Venstre og Hamarøy Venstre...

- Ja, jeg leser at jeg også er et navn i dette. Og det vil være mange navn. Men det er ryddigst at vi overlater forslagene til valgkomiteen framfor å kaste dem ut i media. Å snakke ned Trine og partiledelsen motiverer ikke noen av oss som blir nevnt.

- Men er det ikke også litt stas å bli foreslått...?

- Det er forståelig om man bli sjarmert, og at man opplever det som et kompliment å bli lansert. Men det er kanskje verdt å huske på at den behandlingen som partiledelsen nå utsettes for etter et dårlig valg, må du forvente å få sjøl i neste omgang. Det dreier seg om noe så enkelt som «gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg».

DAGEN DERPÅ: Guri Melby (V) mener gårsdagens valgresultat viser at man må finne ut hva som ikke funker. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Forstår frustrasjonen

Abid Raja erkjenner at Venstre har gjort et dårlig valg, som det er ingen grunn til å være fornøyd med.

- Jeg forstår veldig godt frustrasjonen ute i distriktene og i byene. I valgkampen har jeg besøkt alle regioner og over 100 kommuner. Mange har hatt sterke Venstre-lister, som i Stryn.

- Derfor er det forståelig når deres førstekandidat Torstein Tvinnereim sier til meg at han ikke skjønner hva mer de kunne gjort, med fantastisk gode kandidater og knallhard jobbing i valgkampen. Han er ikke alene om å oppleve det tungt. Mange andre Venstre-lag rundt om i Norge har det på samme måten, sier Raja.

- Vår oppgave nå er å oppmuntre og støtte vår lokale tillitsvalgte som har stått på gjennom en lang valgkamp med dårlige meningsmålinger. Vi skal gjennomføre en grundig prosess hvor vi skal framstå som en bedre partiledelse. Valgnederlaget handler ikke om Trine eller Ola eller Terje alene. Det er oss i stortingsgruppa, det er oss i landsstyret, det er sentralstyret, det er hele ledelsen. Vi har et kollektivt ansvar alle sammen. Nå trenger vi en ordentlig grundig selvransakelse før vi kan stake ut en ny kurs som kan løfte Venstre opp på et riktig nivå.

- Som er?

- Jeg mener Venstre skal være et tosifret parti, vi bør i hvert fall ha som mål i første omgang å oppnå 10 prosent. Da må vi våge å ta den vanskelige runden internt.

Ikke klokt

- Hva er årsaken til at MDG har overtatt Venstres rolle som landets ledende miljøparti?

- Jeg mener at vi ikke gjør klokt i å sitte her i Oslo å analysere hva som har gått galt. Det er slike feil vi har gjort tidligere. Jeg mener at vi i stedet skal dra ut, møte våre egne folk, i distriktene og i byene, for å høre hva de tror er årsaken til det dårlige valgresultatet. Lytte både til dem som har lykkes og de som ikke har lykkes.

- Nå må vi ta oss tid, for nå har vi tid. Vi trenger ikke å konkludere med en gang. Man tar tempen på en helt annen måte når man treffer folk ansikt til ansikt. Jeg kommer i hvert fall til å reise ut i distriktene og til byene for å lytte og oppmuntre, sier Abid Raja.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling