- Vi må tåle å miste noen mennesker

- Det er menneskets skyld, ikke bjørnens. Miljøverneren mener at vi har glemt at jakt er en risikosport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - All jakt er forbundet med risiko. Du går ut i naturen med skarpladd våpen og kameraten din kan komme til å skyte deg. Den risikoen aksepterer vi. Vi risikerer også at ungene våre kan bli overkjørt av en trailer. Den risikoen aksepterer vi også. For meg er bjørnen viktigere enn trailere.

Kurt Oddekalv er leder i Norges Miljøvernforbund. Han mener at vi i dag lever trygt i Norge, så trygt at vi gjerne blir overrasket når uforutsette ting skjer. Som et bjørneangrep.

- Bjørnejakt er selvsagt forbundet med risiko. Det samme gjelder elgjakt, en elg er ikke ufarlig den heller. Vi må ikke gå fra konseptene når det skjer en ulykke eller to, slik som nå.

Oddekalv peker på at det var hunder involvert i begge de to angrepene av bjørn i Sverige

- Bikkjer er noe av det mest irriterende en bjørn vet. Elghunden løper ut i skogen og treffer på en bjørn. Så driver den og bjeffer og herjer. Bjørnen blir selvsagt vanvittig irritert og setter på sprang etter hunden. Hunden løper tilbake til eierne for beskyttelse og tar med seg bjørnen. Sånn går bjørnen på mennesker, men det betyr ikke at den er blitt menneskeeter for det.

Oddekalv er selv jeger og skyter elg, hjort og reinsdyr. For tjue år siden var han på bjørnejakt i Idahoe i Amerika og skjøt og drepte en bjørn med pil og bue.

- Jeg var redd. Jeg var i bjørnenes territorium og hørte den brøle 20 meter unna. Men det var en risiko jeg selv tok med mitt eget liv. Går du på jakt, så vet du at det kan være farlig.

- Egentlig er det urettferdig sånn som vi driver på at bjørnen ikke tar flere mennesker enn det den gjør. Vi må regne med at et menneskeliv går tapt av og til, selv om det er grusomt.

IKKE UFARLIG: - Bjørnejakt er selvsagt forbundet med risiko. Vi må ikke gå fra konseptene når det skjer en ulykke, mener Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund. Foto: Bert Ivan Matsson
IKKE UFARLIG: - Bjørnejakt er selvsagt forbundet med risiko. Vi må ikke gå fra konseptene når det skjer en ulykke, mener Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund. Foto: Bert Ivan Matsson Vis mer
Kurt Oddekalv er leder i <a href=http://www.miljovernforbundet.no/>Norges Miljøvernforbund</a> og ivrig jeger. Her holder han fram en fugl som er blitt skadet av oljesøl.