«Vi må tilbake til Oslo-avtalen»

Ariel Sharons regjering har - og vil fortsette - å føre Israel i feil retning etter dagens valg, mener Uri Savir, israelernes sjefforhandler under Oslo-prosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): - Vi må tilbake til Oslo-avtalen. Det er basisen. Fra israelsk side må vil få en slutt på okkupasjonen, og palestinerne må stoppe terroren, sier Savir.

- En Sharon-regjering vil bare lede oss i feil retning. Sharon er ikke interessert i å få i stand avtaler med palestinerne, sier Uri Savir.

Den tidligere sjefforhandleren er i dag president for Peres-senteret og «The Global Forum» i Roma. Han ser få lyspunkter foran dagens valg, hvor Sharon og Likud vil seile opp som Israels klart største parti.

- Som israeler kan jeg ikke si annet enn at vi går feil vei, sier Savir.

Stopp okkupasjonen

«For å oppnå fred må israelerne 28. januar velge politikere som vil gjøre slutt på okkupasjonen og utbyggingen av bosettinger,» skrev palestinernes nåværende sjefforhandler, Saeb Erekat, i Dagbladet 22. januar i år.

- De antatte valgresultatene er et trist paradoks i det israelske valget. 70 prosent av israelerne er for løsningen som Erekat ønsker. Samtidig tror ikke disse 70 prosentene at det finnes en palestinsk partner, sier Savir.

Meningsmålinger i Israel viser at et stort flertall ønsker å kvitte seg med bosettingene i Gaza og på Vestbredden. Men frykten for selvmordsaksjoner får mange til å stemme Sharon, som absolutt ikke er mannen som brenner for å få bort de ulovlige bosettingene.

Lære av Norge

Savir mener det internasjonale samfunnet må lære av hva som skjedde i Norge under Oslo-prosessen.

- Den gangen hadde vi en historisk mulighet som ble ødelagt på grunn av feil fra alle sider: Palestinerne, israelerne og det internasjonale samfunnet. Men det er viktig å lære av hva som skjedde i Norge. Vi trenger ikke forhandlere, men folk som tilrettelegger. Vi er nødt til å forstå og stole på hverandre, sier han.

Uri Savir og Abu Ala har fremdeles god og personlig kontakt, melder Savir.

- Det er ikke et spørsmål om tillit mellom mennesker, men om strategiske intensjoner. Både Abu Ala og Erekat ønsker fred. Men når det kommer til deres sjef (Yassir Arafat), så har han mistet enhver strategisk retning, ser Savir.

Savir ønsker ikke å legge seg opp i hvem som skal lede palestinerne, men legger ikke skjul på at han mener palestinerne må finne seg en annen leder enn Yassir Arafat, skal det bli muligheter for fred.

- Mitzna hadde mot nok til å si hva han står for. Palestinerne må gjøre mer enn å kritisere Israel. De må også gå åpent ut og fortelle hvor de står når det gjelder «retten til å komme tilbake», hvordan stoppe terroren... Det eneste vi får fra palestinerne, er kritikk. Men det vi trenger er mer selvkritikk på begge sider, melder Savir.

PANSERLEDER: En partiarbeider for Likud klargjør bilder og bannere av statsminister Ariel Sharon på sin bil foran dagens valg. Alle venter Sharon-seier.<P>
FREDSMANN: Israelernes sjefforhandler under Oslo-prosessen, Uri Savir.