Klar klimabeskjed til britene:

- Vi må tilpasse oss eller dø

Det britiske miljødirektoratet mener det er like viktig å tilpasse seg klimaendringene som å kutte karbonutslipp.

FLOM: Det britiske miljødirektoratet advarer at det kan komme flere flommer i England de neste årene, slik som denne flommen som er avbildet i London i juli 2021. Direktoratet mener at landet ikke er godt nok forberedt på klimaendringene. Foto: Justin Tallis/ AFP
FLOM: Det britiske miljødirektoratet advarer at det kan komme flere flommer i England de neste årene, slik som denne flommen som er avbildet i London i juli 2021. Direktoratet mener at landet ikke er godt nok forberedt på klimaendringene. Foto: Justin Tallis/ AFP Vis mer
Publisert

England blir nødt til å forberede seg på flere flommer, et stigende havnivå og manglende tilgang på drikkevann på grunn av klimaendringene advarer det britiske miljødirektoratet, Environment Agency, ifølge avisa Independent.

I forkant av det neste klimatoppmøtet til FN, som arrangeres i Glasgow mellom den 31. oktober og 12. november, har direktoratet nå advart at det er like viktig at landet tilpasser seg klimaendringene som tiltak for å kutte karbonutslipp.

Flere og verre miljøkatastrofer, som flom, vannmangel og forurensning, er nå uunngåelige siden verden ikke kan tilpasse seg så raskt som klimaet endrer seg, advarer direktoratet.

Dyster rapport

Styrelederen for direktoratet, Emma Howard Boyd, går så langt som å si at man blir nødt til å «tilpasse seg eller dø». Hun påpeker at England kan oppleve samme type flom som herjet i Tyskland i sommer dersom landet ikke forbereder seg.

Selv om den britiske regjeringen har som intensjon om å snakke om klimatilpassing på FNs klimamøte mener Boyd at problemstillingen kan bli «kraftig undervurdert» av resten av verden.

HARDT RAMMET: Det kraftige regneværet har skapt en flom rundt huset til Rune Svorkås (64) i Skjeberg. Foto: Nyhetstips.no Vis mer

I en dyster rapport, som ble sendt til den britiske regjeringen, påpeker det offentlige organet at landets nåværende flomforsvar ikke er i stand til å forhindre all flom og kysterosjon i hele England.

I takt med klimaendringene og at befolkningstallet øker kommer det også til å bli vanskeligere å opprettholde tilgangen til rent drikkevann.

Det betyr at dersom det ikke blir gjort noen ytterligere tiltak mellom 2025 og 2050, så kan det bli nødvendig med mer enn 3,4 millioner ekstra liter med vann i de offentlige vannforsyningene.

- Forberedelse til klimasjokk

Direktoratet advarer også om at regnmengdene i England gjennom vinteren vil øke med seks prosent. Regnmengdene gjennom sommeren kommer til å minske med 15 prosent innen 2050.

I rapporten spår de også at havstanden utenfor London kan stige mellom 23 og 29 centimeter innen 2050, og innen 2080 kan havet stige 78 centimeter hvis temperaturene fortetter å øke.

- Klimakrisen er global, men virkningene skjer i byen din. Vi blir nødt til å tilpasse oss både i regjeringen, i selskaper og i lokalsamfunnet. Selv om karbonkutt kan redde planeten, er det tilpasning og forberedelse til klimasjokk som vil redde millioner av liv. Å velge den ene framfor den andre på grunnlag av en enkel enten/eller beregning er som å fortelle en fugl at den bare trenger en vinge for å fly, sier Boyd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer