- Vi må trappe opp kampen mot radikalisering og ekstremisme

Erna Solberg og Siv Jensen la ned blomster ved den franske ambassade i Oslo.

 STØTTER FRANKRIKE Statsminister Erna Solberg og finansminister SIv Jensen la ned blomster og skrev hilsener fra det norske folk i kondolanseprotokollen i den franske ambassade i Oslo i ettermiddag. Begge sier det er flott å se hvordan nordmenn viser solidaritet med det franske folk etter terrorangrepene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STØTTER FRANKRIKE Statsminister Erna Solberg og finansminister SIv Jensen la ned blomster og skrev hilsener fra det norske folk i kondolanseprotokollen i den franske ambassade i Oslo i ettermiddag. Begge sier det er flott å se hvordan nordmenn viser solidaritet med det franske folk etter terrorangrepene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Frankrike har tidligere president Nicolas Sarkozy tatt til orde for at Frankrike må legge om sin sikkerhetspolitikk, utenrikspolitikk og innvandringspolitikk for å ruste seg mot terror. Mye tyder på at en av terroristene har kommet til Frankrike som asylsøker i den store flyktningestrømmen.

Bekjempe fremmedkrigere Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen mener det ikke er grunnlag for å endre politikk i Norge som følge av terrorangrepene. Solberg understreker at flere terrorister ikke nødvendigvis har sammenheng med migrantstrømmen.

- Vi har 80-90 mennesker i Norge som har reist som fremmedkrigere til Syria. Vi har personer som har slåss med ISIL, noen av dem er norske statsborgere, og noen er etnisk norske.

Vi må ikke tro at det bare er i flyktningestrømmene terroristene prøver å påvirke. Derfor må vi bekjempe fremmedkrigere og radikalisering i vår egen befolkning. Og vi må bruke tid i asylintervjuene for å avsløre om de som kommer, har tilknytning til terrororganisasjoner.
I så fall har de ikke rett til asyl etter flyktningekonvensjonen.

Må sjekke asylsøkerne - Vil terrorangrepene i Frankrike endre debatten i Norge om asylpolitikk?

 -Jeg mener vi skal bygge på det vi har startet med. Men terrorangrepene vil nok kunne lede til en debatt om hvordan vi skal tolke flyktningekonvensjonen i framtida. Det vi ser nå, er en bølge av migranter som ikke har behov for beskyttelse her. Det er en litt annen diskusjon.

Men det vi trenger er en mer intensiv debatt om hvordan vi hindrer rekruttering til terrorbevegelser. Arbeidet mot ekstremisme blir ekstremt viktig framover. Og det å sjekke bakgrunnen til de som kommer hit. Det er en av grunnene til at vi ikke kan ha lettvinte løsninger når det gjelder asylintervju, så vi får klartlagt hva de har holdt på med, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen la ned blomster den franske ambassaden i Oslo, og uttrykte overfor Frankrikes ambassadør Jean-Marck Rives medfølelse og støtte fra det norske folk.

-Terrorangrepene i Paris var et angrep på alle åpne, glade, vestlige samfunn. Vi er her for å vise sympati med Frankrike i den sorgen de har, og for å vise solidaritet med det franske folk, sa Solberg til pressen.

Glad for solidaritet Hun er glad for det engasjementet nordmenn viser, vet å møte opp og legge ned blomster ved ambassaden.

- Det viser at nordmenn er hardt rammet av det som skjedde, og vil vise solidaritet med det franske folk. Det er viktig for Frankrike og det franske folk at de føler støtte og solidaritet fra andre land nå. Vi er dypt berørt av det som har skjedd, sier Solberg.

Hun sier Norge vil bistå Frankrike i etterretning og etterforskning, dersom Frankrike skulle be om assistanse.

Rørt av blomsterhavet - Jeg blir rørt av å se blomsterhavet, og at nordmenn kommer hit for å vise sin medfølelse i en vanskelig tid for Frankrike. Terrorangrepene var grusomme handlinger mot uskyldige mennesker, sier finansminister Siv Jensen.

 

 TAKKER FOR STØTTEN: Frankrikes ambassadør til Norge, Jean-Marc Rives, er rørt over støtten fra det norske folk. Her sammen med statsminister Erna Solberg, som besøkte ambassaden i ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TAKKER FOR STØTTEN: Frankrikes ambassadør til Norge, Jean-Marc Rives, er rørt over støtten fra det norske folk. Her sammen med statsminister Erna Solberg, som besøkte ambassaden i ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer