Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må trykke på alarmen. Det har kommet 40 000 flyktninger hit på fire dager

Nå frykter norske Lindis å miste kontrollen på 100 000 mennesker på flukt.

 NØDHJELP:  Lindis Hurum har hovedansvaret for Leger Uten Grenser ved den hurtigvoksende flyktningleieren ved flyplassen i Bengui i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Samuel Hanryon / Leger Uten Grenser.
NØDHJELP: Lindis Hurum har hovedansvaret for Leger Uten Grenser ved den hurtigvoksende flyktningleieren ved flyplassen i Bengui i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Samuel Hanryon / Leger Uten Grenser. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Situasjonen her er veldig spent og de humanitære behovene er enorme, sier feltkoordinator i Leger uten grenser, Lindis Hurum, til Dagbladet.

Norske Lindis har ansvaret for aktiviteten til Leger Uten Grenser på den gigantiske flyktningleieren ved flyplassen i hovedstaden
Bengui i Den sentralafrikanske republikk.

Leieren ble til nærmest spontant etter at det oppstod kamper mellom muslimske Seleka og kristne militsgrupper 15. desember. Fredsbevarende styrker fra Frankrike og AU forsøker å få situasjonen under kontroll.

Hundre tusen i nød Et av stedene de franske styrkene forsvarer er hovedflyplassen i Bengui, og det er hit mange tusen flykter - hver eneste dag, ifølge Leger Uten Grenser.

- For tre uker siden var det noen tusen her. Nå har vi estimert at det er over hundre tusen mennesker inne på denne relativt lille nødleieren. Antallet mennesker her har doblet seg bare den siste uka, og fra dag til dag kan jeg se merkbar forskjell. Det er en utrolig vanskelig situasjon, sier Hurum.

Hurum har ansvaret for 165 hjelpearbeidere, i hovedsak leger og sykepleiere fra ni forskjellige land, som nå holder til på leieren. Hun forteller om ekstreme leveforhold.

- Det er begrenset hva vi får gjort. Vi jobber døgnet rundt, men er smertelig klar over at vi ikke strekker til. Vi er den eneste hjelpeorganisasjonen som er til stede her, og flyktningene trenger mat, ly, toaletter og legehjelp. Vi har for eksempel 15 fødsler om dagen. Bare det er en stor utfordring i seg selv, og krever mer folk enn det vi har nå, sier hun.

- Få inn FN I hele Den sentralafrikanske republikk skal det nå være omtrent 15 forskjellige leiere, som hver for seg huser alt fra 5000 til 30 000 mennesker, ifølge Leger Uten Grenser.

 PÅ FLUKT:  Leieren ble til nærmest spontant etter at det oppstod kamper mellom muslimske Seleka og kristne militsgrupper 15. desember. Foto: Samuel Hanryon / Leger Uten Grenser.
PÅ FLUKT: Leieren ble til nærmest spontant etter at det oppstod kamper mellom muslimske Seleka og kristne militsgrupper 15. desember. Foto: Samuel Hanryon / Leger Uten Grenser. Vis mer

Hun mener nå at norske myndigheter må legge mer press på FN slik at det humanitære hjelpemannskapet generelt blir større.

- Det er i all hovedsak FN som har midler, kapasitet og erfaring i denne type situasjoner. De er ikke tilstedeværende nok i dag. Alle som har en stemme ved bordene de sitter, må nå trykke på den røde alarmknappen. Situasjonen blir verre for hver eneste dag som går, sier Hurum.

Før hun fortsetter:

- Jeg har vært her i tre uker, men her på bakkenivå, ser jeg ingen konkrete tiltak. Det er mangel på mennesker og kompetanse. Man blir litt tom for ord. Og jeg balanserer mellom fortvilelse og optimisme. Vi vet vi gjør en forskjell for folk, men samtidig er vi smertelig klar over at vi ikke strekker til, forteller hun.

Flere tusen døde Rundt 210 000 mennesker har flyktet fra sine hjem i hovedstaden Bengui.

 - FLERE OG FLERE:  - For tre uker siden var det kun noen tusen her. Nå har vi estimert at det er over hundre tusen mennesker inne på denne relativt lille, provisoriske leieren, sier Lindis Hurum til Dagbladet. Foto: Samuel Hanryon / Leger Uten Grenser.
- FLERE OG FLERE: - For tre uker siden var det kun noen tusen her. Nå har vi estimert at det er over hundre tusen mennesker inne på denne relativt lille, provisoriske leieren, sier Lindis Hurum til Dagbladet. Foto: Samuel Hanryon / Leger Uten Grenser. Vis mer

De to øverste lederne for Den sentralafrikanske republiks kristne og muslimer mener at også FN må sende fredsbevarende styrker til landet.

- Vi frykter at landet vårt vil være dømt til mørke hvis ikke verdenssamfunnet gjør mer, skrev den katolske erkebiskopen Dieudonne Nzapalainga og imam Omar Kobine Layama i en kronikk i den franske avisa Le Monde i går.

Nesten halvparten av landets befolkning på 4,4 millioner innbyggere har et desperat behov for hjelp, ifølge de to religiøse lederne. De frykter at muslimske sivile vil bli offer for hevnangrep etter overgrepene som de hevder Seleka har begått.

 I SIKKERHET:  I hele Den sentralafrikanske republikk skal det nå være omtrent 15 forskjellige leire, som hver for seg huser alt fra 5000 til 30 000 mennesker, ifølge Leger Uten Grenser. Foto: Samuel Hanryon / Leger Uten Grenser.
I SIKKERHET: I hele Den sentralafrikanske republikk skal det nå være omtrent 15 forskjellige leire, som hver for seg huser alt fra 5000 til 30 000 mennesker, ifølge Leger Uten Grenser. Foto: Samuel Hanryon / Leger Uten Grenser. Vis mer
 MILITÆR BISTAND:  Franske og afrikanske styrker er gjennom FN utplassert i Den sentralafrikanske republikk. I starten av desember ble det besluttet å øke antallet soldater. Men det er den humanitære hjelpen fra FN Leger uten grenser nå kritiserer, og mener har vært fraværende. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / FRED DUFOUR
MILITÆR BISTAND: Franske og afrikanske styrker er gjennom FN utplassert i Den sentralafrikanske republikk. I starten av desember ble det besluttet å øke antallet soldater. Men det er den humanitære hjelpen fra FN Leger uten grenser nå kritiserer, og mener har vært fraværende. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / FRED DUFOUR Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media