- Vi må være forberedt på alle typer trusler

Jens Stoltenberg på sitt første offisielle Norges-besøk som NATO-sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er mitt første offisielle besøk til Norge noensinne. Det har jeg gledet meg veldig til. Jeg føler meg veldig hjemme i dette landet, og jeg føler meg som en norgesvenn, sa en blid NATO-sjef Jens Stoltenberg da han ankom Bodø hovedflystasjon i ettermiddag.

Norge er det 20. NATO-landet i rekka av 28 medlemsland som Stoltenberg besøker. Forrige land var USA.

Viktig nærvær i nord Her ble han tatt i mot av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), generalløytnant Morten Haga Lunde og oberst og sjef for flystasjonen, Bård Solheim.

Stoltenberg kom i sivilt fly fra Brussel, riktignok eskortert av jagerfly, men i Bodø fikk han se hvordan F16-fly i NATO-tjeneste bare trengte 12 minutter på å komme opp i lufta fra alarmknappen ble trykket på i NATO-kvarteret i Tyskland, til de var i lufta. Når uidentifiserte - som regel russiske - fly nærmer seg norsk luftrom, sendes NATO-flyene for å avskjære flyene.

Ifølge oberstløytnant Henning Homb er F16-flyene på slike skarpe oppdrag en gang i uka i snitt.

Til nå i år har flyene vært oppe 17 ganger for å følge i alt 28 russiske fly i nærheten av norsk luftrom.

Takket Norge Det var ikke tilfeldig at Jens Stoltenberg valgte å starte sitt norgesbesøk i Bodø.

- Det er for å markere at det ikke minst er i nord at Norge gir et viktig bidrag til NATO, gjennom tilstedeværelelse her, når det aktivitet i lufta, på bakken og i sjøen. Alt er viktig for å vise suverenitet og nærvær. Det er viktig for forsvaret av Norge, og det er viktig for hele NATO-alliansen. Den luftpatruleringen som skjer her er svært viktig, sier Stoltenberg.

Den tidligere norske statsministeren takket forsvarsminister Ine Eriksen Søreide for «det betydelige bidraget» Norge yter til NATO.
Han takket for mangeårig bidrag i Afghanistan, for innsatsen i Libya og i den nye hurtigreaksjonsstyrken.

Stoltenberg viste også til luftpatruljeringen i Baltikum, og takket også for store investereinger i kampfly og fregatter.

Mens tallet på avskjæringer av russiske fly i Baltikum økte med tre ganger i fjor i forhold til året før, er flytrafikken langs Norskekysten vært mer normal, ifølge generalløytlant Morten Haga Lunde.

Økt aktivitet Stoltenberg lar seg imidlertid ikke berolige av det.

- Vi ser noe ulike typer aktivitet, men vi ser først og fremst økt aktivitet fra russisk side. Alle land har rett til å øve med sine styrker, også Russland.

- Men det vi ser fra russisk side, er mye mer avanserte øvelser, mye mer langtrekkende øvelser, flere styrker som øves og økt nærvær. Og noen styrker har med våpensystemer som kan bære atomvåpen. Summen av det er all grunn til å følge nøye og grunn til at NATO har økt sin samlede berdskap. Her i Bodø viderefører vi tilstedeværelse som har vært lenge.

Farlig hybridkrig Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide advarte Dagbladet i går mot Russlands hybride krigføring. Det samme gjør NATO-sjefen.

- Det vi har sett i Ukraina, er det som kalles hybridkrigføreing. Det er en blanding av militære maktmidler og ikke militære maktmidler, i skjulte og åpne operasjoner. Det har vi sett i Ukraina, men vi har sett det tidligere også i Georgia og Moldova. Det avgjørende er at det er en påminning om at krig og bruk av militær makt kan ta veldig mange former, ikke minst også etterretning.

- Derfor må vi være forberedt på mange typer trusler, og derfor må vi styrke etterretning og søke bedre forståelse av hva som skjer. F16-flyene og de nye F35-flyene som kommer, er viktige bidrag til bedre overvåking, sier Stoltenberg.

- Kan ulike typer hybrid krigføring utløse artikkel 5, altså militært motreaksjon fra NATO?

- NATO er forpliktet og klar til å forsvare alle allierte mot enhver trussel. Vi vet at trusler kan ta forskjellige former. Første gangen vi brukte artikkel 5 var jo terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Det viser at artikkel 5, «alle for én, én for alle», gjelder mot enhver trussel. Cyberkrig kan også utløse samme typer reaksjoner fra NATO, sier Stoltenberg.

I BODØ NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bilr tatt i mot på Bodø Flystasjon av forsvarsminister Ine Marie Eriksen. Med på noen bilder Bård Solheim som er oberst og luftvingsjef. Videre noen bilder av folk som jobber der, men de er ikke navn på. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I BODØ NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bilr tatt i mot på Bodø Flystasjon av forsvarsminister Ine Marie Eriksen. Med på noen bilder Bård Solheim som er oberst og luftvingsjef. Videre noen bilder av folk som jobber der, men de er ikke navn på. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer