Jens Stoltenberg:

- Vi må være forberedt

- Vi kan ikke la Putin vinne, var Natos generalsekretær Jens Stoltenbergs klare beskjed mandag.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte mandag Romanias president Klaus Iohannis. På en pressekonferanse etter møtet gjentok Stoltenberg advarselen om Ukraina må være forberedt på flere angrep. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har mandag møtt Romanias president Klaus Iohannis, samt landets statsminister og utenriksminister.

- Vi vil gjøre det som er nødvendig for å beskytte alle allierte, sier Stoltenberg på en pressekonferanse etter møtet.

- Vi kan ikke la Putin vinne. Det vil vise autoritære ledere rundt om i verden at de kan oppnå målene sine ved å bruke militær styrke, og det vil gjøre verden til et farligere sted for oss alle. Så det er i alles sikkerhetsinteresse å støtte Ukraina.

- GRUSOMME ANGREP: Jens Stoltenberg omtaler den siste tidas angrep på ukrainsk infrastruktur som grusomme, og sier Putin nå bruker vinteren som et våpen. Foto: Johanna Geron / Reuters / NTB
- GRUSOMME ANGREP: Jens Stoltenberg omtaler den siste tidas angrep på ukrainsk infrastruktur som grusomme, og sier Putin nå bruker vinteren som et våpen. Foto: Johanna Geron / Reuters / NTB Vis mer

- Grusomme angrep

Stoltenberg omtaler de siste ukenes angrep mot Ukraina og ukrainsk infrastruktur som «grusomme». Forrige uke ble blant annet hovedstaden Kyiv rammet av et omfattende rakettangrep, noe som satt strømnettet ut av spill for svært mange ukrainere.

- Det er grusomme angrep mot ukrainske byer, infrastruktur og boligområder. President Putin forsøker å ødelegge strømnettet, gass-infrastrukturen og grunnleggende tjenester for det ukrainske folk, sier Stoltenberg og fortsetter:

- Ved å gjøre det om vinteren, demonstrerer det at Putin nå forsøker å bruke vinteren som et våpen i krigen mot Ukraina. Det er forferdelig og vi må være forberedt på flere angrep.

«Kritisk tid»

Stoltenberg omtaler tida vi nå er inne i som en «kritisk tid for den globale sikkerheten», og retter en takk til president Iohannis for hans bidrag til Nato-samarbeidet.

- Som en respons til Russlands angrep styrker Nato sin tilstedeværelse fra Balkan til Svartehavet, sier Stoltenberg.

Han mener dette vil sende en klar beskjed om at «Nato er her».

Stoltenberg sier også at «én av beskjedene» til utenriksministrene på tirsdagens Nato-møte vil være at de må øke støtten til luftvåpensystem, ammunisjon, reservedeler og trening av soldater i Ukraina, ifølge NTB.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer