- Vi må være positive

Men håpet svinner for å finne overlevende, sier kystvakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det foregår fremdeles en omfattende redningsaksjon for å finne de fem savnede etter Bourbon Dolphin-forliset.  Båten ligger ca 75 nautiske mil (139 km) nordvest for Shetland, i nærheten av plattformen Transocean Rather. Den britiske kystvakta opplyser at de fremdeles jobber ut ifra at folk kan være i live inne i båten.


- Vi er nødt til å være positive. Vi håper de kan være i live, men håpet svinner, sier pressetalsmann Richard Skeats til Dagbladet.no.

Tre av mannskapet på det kantrede fartøyet Bourbon Dolpin er allerede funnet omkommet, og sju personer ligger på sykehus på Shetland. Redningsmannskapet har foreløpig ingen indikasjoner på om de fem lever eller er omkommet, og om de er inne i båten fremdeles.

- Kan være luftlommer

Forliset skjedde i utenfor Shetland i går kveld, og de første ti personene ble funnet ganske kort tid etter. Redningsaksjonen opphørte i natt fordi det var for mørkt, men Bourbon Dolphin flyter fremdeles, og det kan være et tegn på at det er luftlommer under vraket som folk kan overleve i. Men overlevelse avhenger av mange faktorer, sier Skeats.

- Det kan være luftlommer, men vi vet ikke om personene kan være tørre, og vi vet ikke om de hadde redningsvester, sier han.

I går kveld opplyste kystvakta at det var omtrent fem grader i vannet i området, og at flere av de syv som er brakt til sykehus lider av kraftig nedkjøling.

Flere av de som ble reddet, rakk å få på seg livvester. En av dem som overlevde, Ånje Nilsen, forteller til avisa Nordlys at han lå 25 minutter i det kalde vannet før han ble reddet opp. Han var en av dem som rakk å få på seg redningsvest.

- Vi må være positive

Vanskelig å sende inn dykkere

Skeats opplyser at værforholdene i området er akseptable, og at de ikke skaper store problemer for redningsaksjonen. Men hovedmålet nå, å sende inn dykkere, vurderes fremdeles som farlig.

- Vi forsøker å arbeide fram en plan for å finne de fem, hvis de er ombord, sier pressetalsmannen.

Det skal være dykkere fra den britiske marinen på stedet, i tillegg til den norske redningsbåten «Subsea Viking». Ifølge Hovedredningssentralen på Sola, som fortløpende oppdateres på hva som foregår i redningsaksjonen, vurderes det fremdeles om dykkerne kan gå inn. Det er først og fremst for å ivareta dykkernes sikkerhet, for man kan ikke utelukke at Bourbon Dolphin kan synke helt. Det vurderes også hvor det er mest tilgjengelig å komme seg inn i vraket.

REDDES: Syv personer er sendt til sykehus etter forliset. Tre er bekreftet omkomne.