Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi må være sterke for barnas skyld»

Kona til den døde romfareren Ilan Ramon snakket i går om tapet familien har lidt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet):

- Han døde i det minste mens han gjorde hva han ønsket som mest. Nå må vi være sterke for barnas skyld. Jeg vet at Israels befolkning er triste med oss, og vi kommer snart hjem til dere igjen, forteller enken Rona Ramon.

Ilan Ramons pappa, Eliezer Wolferman (79), fortalte i går at smerten i kroppen hans vil bli enklere å bære hvis han får vite hva som gikk galt med «Columbia».

- Jeg håper i det minste å vite hva som skjedde. Han vil ikke ha en grav... Jeg har ikke lenger Ilan, noe jeg fremdeles ikke forstår, sier faren, som dro til USA i går.

Ilan Ramons bror og en tidligere klassekamerat var i går på en minneseremoni på skolen hvor Israels første astronaut studerte, i Be'er Sheva.

I Be'er Sheva planlegger de nå å gi en gate Ilan Ramons navn.

«En uvanlig vakker dag ble uten advarsel snudd til et helvete hvor folk ventet på en god nyhet som aldri kom,» skrev en kommentator i avisa Ha'aretz i går.

- Blir kyniske

Dagbladet møtte i går de to venninnene Nama Maor (20) og Shani Drori (20). De satt pal foran tv-skjermen da landsmannen Ilan Ramon og de seks andre astronautene ble sprengt i lufta lørdag.

- Du blir kynisk av dette, sier de.

Som israelere flest snakket de to jentene om romferja «Columbia»s tragiske utgang i går. Dagen, som skulle være en festdag for landets helt nummer én, Ilan Ramon, endte brått og uventet.

- Vi har levd med krig og elendighet så lenge vi kan huske. Derfor gledet vi oss så voldsomt på Ilan Ramons vegne. Endelig skulle vi være glade. Men det kunne jo ikke gå bra. Til og med i verdensrommet har vi trøbbel, sukker Nama Maor, og fortsetter:

- Vet du hva: Du blir kynisk av å leve som vi gjør.

Ironisk

Nama Maor avtjener verneplikten i den israelske hærens radio, og måtte sjøl fortelle hva som skjedde til lytterne lørdag.

- Vi fulgte CNN, og fortalte slavisk hva som skjedde. Fem timer etterpå, da jeg omsider var ferdig, måtte jeg bare sette meg ned. Det var et sjokk. Jeg har fulgt Ramon de to siste åra. Nå er han død - og han døde over et sted som het Palestine i Texas. Ironisk, sier hun.

Overalt hvor du beveget deg rundt i Tel Aviv i går, snakket folk om romturen. «Tragedie», «katastrofe» og «forferdelig», var gjennomgangstonen.

- Å bo i Israel er ikke alltid så lett. Derfor var Ramons tur så viktig for oss. Å dra ut i rommet er noe uvirkelig. Noe som får tankene bort fra all elendigheten på bakken, sier Shani Drori.

Konas sang til Ramon

Den andre dagen i romferja spilte NASA denne sangen for Ilan Ramon, etter ønske fra kona Rona.

Vil du høre min stemme, min kjære langt der borte?

Vil du høre min stemme uansett hvor du er?

Stemmen kaller veldig, stemmen gråter mykt.

Den vil gi sine velsignelser for evig tid.

Universet er fantastisk, med mange spor.

Noen ganger møtes de kort, andre ganger er deatskilt for alltid.

En mann søker, men hans bein svikter.

Han vil aldri finne hva han mistet.

Mine siste dager er kanskje her.

Dagen for et gråtende farvel er nær.

Jeg vil vente på deg inntil mitt liv forsvinner.

Akkurat som Rachel ventet på sin kjære.

  • Sangen var Ilan Ramons favorittsang, og er en gammel israelsk sang, skrevet av nasjonalpoeten under pseudonymet «Rachel».
DEN LYKKELIGE TIDA: Her er hele familien Ramon samlet før pappa IIan reiste opp i verdensrommet. Sammen med Ilan og kona Rona står (fra venstre) Asaf, Tal, David and Noah. Nå er de fire barna farløse.
TUNGT Å BÆRE: Hele Israel sørger med Rona Ramon, kona til den israelske astronauten IIan Ramon, og familien.
RUSSISK SORG: I Moskva ble det lagt ned blomster foran den amerikanske ambassaden.
GRÅT FOR CHAWLA: Indiske kvinner gråt og ba for Kalpana Chawlsa, den første inder i rommet, i hennes fødeby Karnal.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling