Lederkandidat: Jonas Gahr-Støre er het kandidat til å overta som Ap-leder dersom Jens Stoltenberg forsvinner til Brussel. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Lederkandidat: Jonas Gahr-Støre er het kandidat til å overta som Ap-leder dersom Jens Stoltenberg forsvinner til Brussel. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Vi må være stolte over at hans navn nevnes

Jonas Gahr Støre om Jens Stoltenbergs NATO-kandidatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre ligger an til å bli ny Ap-leder dersom Jens Stoltenberg forsvinner til Brussel som ny NATO-generalsekretær. Han sier det er en stor anerkjennelse av Norge at store allierte i Nato ser til Norge for ledere.

- Vi skal være stolte over at vi har en partileder som nevnes i slike sammenhenger, sier Støre.

Han peker på at Stoltenberg har en lederstil som appellerer til de dominerende maktene i NATO-alliansen. I dag talte Stoltenberg til landsstyret, kanskje for siste gang som partileder.

- Jens trekker opp en linje som vil stå seg, sier Støre.

- Er det en linje som du vil følge opp som partileder, også?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Han vil ikke si stort om sitt eget kandidatur som ny partileder.

-  Hvis og når den situasjonen oppstår, så er alle slike situasjoner nye. Partiet kommer til å velge en prosess som er åpen. Hva omfanget og utfallet av den blir, vil ikke jeg si noe om, men at det blir en åpen prosess, er jeg sikker på. Arbeiderpartriet peker ikke ut sine leder, vi velger dem, sier Støre.

Maktkamp Jonas Gahr Støre er soleklar favoritt som ny partileder, fulgt av Trond Giske. Til nestledervervet er både Hadia Tajik, Helga Pedersen, Anniken Huitfeldt og Ingvild Kjerkol nevnt. Noen tar sågar til orde for to nestledere, slik at Trond Giske kan tre inn i ledelsen uten at kjønnsbalansen forpurres. Stoltenberg vil selv ikke kommentere spekulasjonene, men avviser at en gryende maktkamp er i gang i partiet.

- Jeg vet litt om maktkamp, og det er noe helt annet enn det vi opplever nå, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Danser Ap videre rundt Jens? (Krever abb.)