- Vi må velge mellom epler og pærer

Svenskene legger vekt på nordisk samarbeid. Amerikanerne framhver kvalitet og internasjonale oppdrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mottok i dag et bindende tilbud fra amerikanske Lockheed Martin og svenske SAAB, som begge ønsker å levere kampfly til Norge. Prisen Norge eventuelt må betale er fortsatt hemmelig.

Forsvarsministeren la i sin innledning vekt på at prosessen har vært åpen, rettferdig og grundig, helt siden regjeringen overtok i 2005.

- Vi må nå fortsette med en bevisst likebehandling av kandidatene fordi de har ulike tilbud. Vi må velge mellom epler og pærer, sa Strøm-Erichsen i sin innledning.

De såkalte RBI-dokumentene inneholder den siste og mest omfattende bindene informasjonen om kampflypakken de tilbyr Norge.

I hovedsak kan tilbudet deles i tre:

• Kampflyets tekniske og taktiske spesifikasjoner og egenskaper

• Vedlikehold, pilottrening og samarbeidsavtaler i flyets levetid

• Industriavtaler og gjenkjøpsavtaler

MÅ VELGE: Norge skal erstatte dagens F-16-fly med nye kampfly innen 2016-2020. Myndighetene må velge mellom svenske Jas Gripen og amerikanske Lockheed Martin, som begge la fram sitt tilbud til regjeringen i dag. Foto: Scanpix
MÅ VELGE: Norge skal erstatte dagens F-16-fly med nye kampfly innen 2016-2020. Myndighetene må velge mellom svenske Jas Gripen og amerikanske Lockheed Martin, som begge la fram sitt tilbud til regjeringen i dag. Foto: Scanpix Vis mer

USA med fokus på kvalitet og teknologi

De to kandidatene tilbyr ulike og fly og ulike pakketilbud. Det kom tydelig fram i dag da det var en markant forskjell i presentasjonene.

Amerikanske Lockheed Martin la i hovedsak vekt på Joint Strike Fighters (F-35) kvalitet, den moderne og avanserte teknologien og kampevnen. De framhevet at en rekke allierte kommer til å bruke flyet i framtiden og at mange land derfor vil samarbeide om vedlikehold, trening og videreutvikling av flyet.

- Nye trusler krever nye kampfly med topp teknologi. Flyene skal brukes i minst 40 år og Joint Strike Fighter er et framskritt i forhold til dagens teknologi og kvalitet, sa Lockheed Martins visepresident Tom Burbage.

F-35-flyet er et helt nytt fly med avansert og moderne teknologi, som ennå ikke er i bruk. Gripen-flyet er i bruk i dag, men Norge kommer eventuelt til å kjøpe en moderne versjon og svenskene understreket at det oppfyller alle norske krav og behov.

Det er allerede norske komponenter i testflyene som amerikanerne har laget. Og de nevnte også dette i dag. Industrielt samarbeid er en viktig del av pakken de tilbyr forsvaret, men amerikanerne garanterer ikke størrelsen på avtaler de vil inngå med norsk industri. Det vil avgjøres i vanlige anbud.

Felles nordiske interesser

Svenskene innledet sin presentasjon ved at forsvarsministeren snakket varmt om sitt forhold til Norge og sin oppvekst ved grensa. Nordisk samarbeid, mulighet for felles øvelser og fokus på felles norsk-svenske interesser i nord var hovedpunktene hos svenskene.

- Vi må velge mellom epler og pærer

Også direktør Åke Svensson i SAAB, som produserer Jas Gripen, framhevet av Sverige vil bruke kampflyet.

- Det er store fordeler for Norge å ha det samme flyet som Sverige. Det åpner opp for et dypere samarbeid mellom norske og svenske myndigheter, om militær utvikling, trening og øvelser, sa Svensson.

Svenskene har i tillegg mer konkrete løfter om industrisamarbeid med Norge. De la også vekt på at andre land som Thailand, Sør-Afrika, Ungarn og Tsjekkia bruker Gripen-flyet i dag. En fornuftig pris ble også framhevet, da det er sannsynlig at det amerikanske flyet blir dyrere.

Avgjøres i år

Detaljene i tilbudene ble ikke avslørt på presentasjonen i dag og forsvarsministeren varslet at departementet vil holde disse for seg selv.

- Nå starter evalueringen av tilbudene og denne prosessen skal være grundig. Den skal foregå åpent og rettferdig, sa Strøm-Erichsen.

Regjeringen har varslet at de vil ta en beslutning om hvilket fly de skal kjøpe mot slutten av året. Det nye kampflyet vil være operativt i 2016-2020 og de gamle F-16-flyene vil da bli tatt ut av tjeneste.

FRA USA: Den amerikanske ambassadøren Benson K. Whitney overleverte tilbudet fra Lockheed Martin, som lager Joint Strike Fighter (F-35), til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
FRA USA: Den svenske forsvarsministeren Sten Tolgfors overleverte tilbudet fra SAAB, som lager Jas Gripen, til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.