PÅ VEI INN PÅ ILA: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Foto: Bjørn Langsem
PÅ VEI INN PÅ ILA: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Vi må vurdere å anke

Breiviks forsvarere informerer ham om nå om at han skal vurderes av nye sakkyndige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les tingrettens avgjørelse om nye sakkyndige

ILA FENGSEL (Dagbladet): Anders Behring Breiviks fire forsvarere kom i 14.30-tida til Ila fengsel, for å informere ham om tingrettens avgjørelse om å oppnevne to nye sakkyndige som skal vurdere psyken hans.

- Nå skal vi inn og høre med ham hvordan han forholder seg til dette, sier forsvarer Geir Lippestad.

Breivik har tidligere sagt at han ikke ønsker å samarbeide med nye sakkyndige. Det kan gjøre det aktuelt for forsvarerne å anke dagens avgjørelse.

- Vi må vurdere å anke, men det er for tidlig å si noe om, sier Lippestad.

- Det er to hovedspørsmål vi vil ta opp med ham nå. Det ene er om han vil samarbeide med de sakkyndige. Det andre er om det foreligger ankegrunner.

- Vi må snakke grundig sammen. vi skal komme med våre råd og om vi kommer til noen beslutninger i dag eller om det blir senere er for tidlig å si.

- En av psykiaterne har sagt at det kan være aktuelt med tvangsinnleggelse for observasjon hvis han ikke vil samarbeide med dem. Hva tenker dere og han om det?

- Det har vi ikke snakket med ham om. Vi får komme tilbake til om det kan være grunnlag for det. Det er litt for tidlig å vurdere det.

Om Breiviks skepsis til å snakke med nye sakkyndige sier Lippestad:

FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Foto: Bjørn Langsem
FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det er veldig betenkelig at all medisinsk informasjon om ham kommer i avisen, og det er en av hovedgrunnene til at han er skeptisk til å samarbeide med dem, sier Lippestad.

I dagens avgjørelse fra Oslo tingrett heter det blant annet:

«Retten finner det etter en helhetsvurdering påkrevet å oppnevne to nye sakkyndige for å vurdere siktedes tilregnelighet. Retten mener sakens helt spesielle og særdeles alvorlige karakter tilsier at tilregnelighetsspørsmålet bør utredes nærmere.»

Videre heter det:

«Det fremgår av påtalemyndighetens uttalelse 4. januar 2011 at ansatte ved, og rådgivende helsepersonell knyttet til, Ila fengsel ikke har observert tegn på at siktede er psykotisk. Videre er det i den offentlige debatt fra ulikt faglig hold reist kritikk mot den sakkyndige erklæringen som er avgitt. Retten har selv ikke hatt grunnlag for å vurdere berettigelsen av denne kritikken. Disse omstendigheter taler for å la uavhengige sakkyndige foreta en ny utredning av siktedes tilregnelighet basert på det samlede bevismaterialet.»

FORSVARERE: Odd Ivar Grøn (t.v) og Tord Jordet ankom Ila fengsel noen minutter før Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Foto: Bjørn Langsem
FORSVARERE: Odd Ivar Grøn (t.v) og Tord Jordet ankom Ila fengsel noen minutter før Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Foto: Bjørn Langsem Vis mer