Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må vurdere å bygge en demning rundt New York

Guvernøren i New York fortviler: - Nå kommer hundreårs-stormene annenhvert år.

OVERSØVMT: Kjøpesenteret under One New York på Manhattan er oversvømt Plaza. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpix
OVERSØVMT: Kjøpesenteret under One New York på Manhattan er oversvømt Plaza. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Når denne situasjonen er over, må vi seriøst vurdere å bygge demninger for å verne New York City mot slike naturkrefter, sa statens New Yorks guvernør Andrew Cuomo i ettermiddag.

Ifølge New York Times har guvernøren aldri sett slike tilstander på Manhattan som han gjorde i natt mens Sandy var på sitt verste og vannet flommet i gatene. Store deler av Manhattan ligger mindre enn en meter over havnivået.

- Byen ble ikke laget med tanke på situasjoner som dette, sa guvernøren ifølge New York Post.

- Oftere - Vi ligger bare noen fot over havnivået. Vi har en hel infrastruktur under bakkenivå som nå fylles av vann. Vi må starte helt fra bunnen av med en strategi for å takle stormer, sier han.

Guvernøren mener naturkatastrofene nå skjer oftere enn tidligere. Han mener det skyldes klimaendringer.

- Vi har hundreårs-stormer annenhvert år nå.

- Vi har hatt en rekke ekstreme værhendelser. De som sier det ikke har vært en dramatisk endring i værmønstrene, benekter fakta, sa han.

Nasjonal katastrofe President Barack Obama har erklært at Sandy har skapt en nasjonal katastrofe i USA. Den formelle betegnelsen betyr at midler fra sentralmyndighetene i Washington kan frigis til hjelp for ofrene for orkanen.

BEKYMRET: Guvernør Andrew Cuomo. Foto: REUTERS/Andrew Kelly/NTB scanpix
BEKYMRET: Guvernør Andrew Cuomo. Foto: REUTERS/Andrew Kelly/NTB scanpix Vis mer

Nyhetsbyrået AP melder nå at det nå er minst 38 personer som er bekreftet omkommet etter uværet. Flere av ofrene skal ha mistet livet da de ble truffet av trær som veltet.

AP melder også at mer enn 8,2 millioner er uten strøm på østkysten. Det kan gå flere dager før strømmen er tilbake. I tillegg er det som nevnt problemer med vannforsyningen og ikke minst store transportproblemer.

Økonomiselskapet IHS Global Insight anslår at stormen vil koste minst 20 milliarder dollar (114 milliarder kroner) i bygningsskader og 10 til 30 milliarder dollar i tapt inntekt. Det er mellom 171 og 286 milliarder kroner, noe som vil bety at Sandy blir et av de mest kostbare uværene som noensinne har rammet USA, ifølge AP.

Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier peker på at USA selv i 2012 har betydelige deler av sitt strømnett på luftlinjer, også i områder med mye trær, skriver NTB. - Jeg sitter fortsatt med en mistanke om at det egentlig ikke er stormen som er verst, men USAs foreldede infrastruktur. Ganske utrolig at supermakten er så sårbar for styggevær, skriver forskeren på sin blogg.

VED HAVET: Manhattan ligger lavt.  EPA/JASON SZENES
VED HAVET: Manhattan ligger lavt. EPA/JASON SZENES Vis mer