Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi måtte bare redde oss selv

Varabrannsjef Halvor Trefjord (59) var minutter fra å bli stengt inne av brannen i Hasvåg.

MÅTTE FLYKTE: Varabrannsjef Halvor Trefjord (59) innså raskt at slokkearbeid i Hasvåg var umulig. Foto: Namdal Akvasenter, Ove Magne Ribsskog / Flatangernytt / NTB Scanpix
MÅTTE FLYKTE: Varabrannsjef Halvor Trefjord (59) innså raskt at slokkearbeid i Hasvåg var umulig. Foto: Namdal Akvasenter, Ove Magne Ribsskog / Flatangernytt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Planen var å rekognosere i Hasvåg for å forberede innrykk av slokke- og tankbiler. Men da vi kom fram, skjønte vi fort at slokking var nytteløst. Vi måtte bare redde oss selv, sier Halvor Trefjord (59), varabrannsjef i Flatanger, til Dagbladet.

- Det var et inferno. Jeg har aldri opplevd liknende, konstaterer Trefjord, som har mellom 30 og 40 års erfaring i brannvesenet.

Politiet frykter at så mange som 139 bygninger kan ha gått tapt i storbrannen.

Så hus ta fyr Det var i 01.30-tida Trefjord og utrykningslederen kom til bygda en andre gang for å vurdere forholdene. Men forholdene var ekstreme og uhåndterbare.

- Det blåste sterk kuling til liten storm, og brannen spredte seg like fort som vinden. Stikkflammene sto en over halvmeter ut, vi kunne kjenne varmestrålingen, og høre rumlingen fra flammene. Vi kunne se hus ta fyr, sier varabrannsjefen.

- Det eneste vi kunne gjøre, var å sette oss i bilen og kjøre fra stedet. Minutter seinere var alt overtent, sier han.

Dobbel brannsperre Da Dagbladet snakker med varabrannsjefen i 14.30-tida, er han og mannskapene hans dimittert etter tolv timers iherdig jobbing. Nå er det styrker fra nabokommuner som Inderøy, Namsos og Steinkjer som kjemper mot flammene, sammen med Sivilforsvaret.

- Vi har flere sperrer der Sørneshalvøya starter. Først ei rekke slokke- og tankbiler, deretter ei branngate med åpent lende, som vannsprayes av Sivilforsvaret, forklarer han.

Trefjord betegner slokkearbeidet som vanskelig.

- Vi håper på hjelp fra helikopter. Men det er ulendt terreng, og det blåser sterk kuling, sier han.

Knusktørt Det har ikke vært nedbør siden begynnelsen av desember. Dette, kombinert med den sterke vinden, har lagt forholdene godt til rette for en storbrann.

- Bare det siste døgnet har vi rykket ut tre ganger, forteller Trefjord.

Han tror imidlertid at færre hus enn først antatt kan ha gått med i brannen.

- Fordi det brenner i gresset, har brannen stedvis tatt ett hus, men gått forbi nabohuset. Jeg vil anslå at 12-13 hus i Hasvåg er uberørt, sier varabrannsjef Halvor Trefjord.

Hele Norges coronakart