«Vi måtte drikke vår egen urin»

Barn skrek etter mamma. Sykebilsirenene ulte. Høyest av alle skrek de mødrene som i går mistet sine barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG/OSLO (Dagbladet): - Men det var jo dette de lovte ikke skulle skje, at de skulle storme skolen, sa en pårørende, og holdt seg for ansiktet.

Det var tragedie som sto skrevet i hennes og mange andres ansikt. I går kveld snakket også de i stor grad regjeringsstyrte russiske tv-stasjonene om nettopp tragedie.

Diana, en av de overlevende, fortalte til BBC om hvordan de satt som sild i tønne, uten mat eller drikke.

- Vi var tvunget til å tisse i flasker, og drikke vår egen urin, gjennom skjortene våre som vi dekket flasketuten med, sier Diana.

Panikken var total

- Jeg knuste et vindu for å komme meg ut, sier en liten gutt til russisk TV.

- Folk sprang i alle retninger. Terroristene skjøt fra taket, sier han. I 53 timer ble han holdt i gymsalen på skolen.

- Vi visste ikke om vi ville overleve, sier Aslan Zaratsov (14). Han forteller til nyhetsbyrået AP at han i en første eksplosjon ble truffet av splinter. En ny eksplosjon slo ham i bakken.

For Ruslan Pukhajev fikk dramaet enn heldig slutt. Hans sju år gamle barnebarn Gennadij fikk bare mindre skader i skuldra.

- Alt dette er jo fryktelig for ham. Det vil ta år før han forstår det, sier bestefaren.

Livredde barn

I går kom det meldinger om at det var så mange som 1200 mennesker inne i skolen før gisselaksjonen endte - omtrent 840 av dem var barn. En kvinne fortalte til den russiske avisa Izvestija hva som skjedde da barn begynte å gråte.

- Da begynte gisseltakerne å skyte i lufta for å få ro. Om morgenen fikk vi beskjed om at de ikke ville gi oss noe å drikke fordi myndighetene ikke ville forhandle. Når barna gikk på toalettet, prøvde noen å drikke fra springen, men gisseltakerne stoppet dem, sier hun.

En lærer fortalte til BBC at barna var forholdsvis rolige:

- De yngste barna var fryktelig redde, men de oppførte seg svært disiplinert, selv om de ofte ba om å få gå på toalettet for å lufte redselen sin.