- Vi måtte la de døde ligge

KØBENHAVN (Dagbladet): Med triste øyne fortalte Mikael Larsen, en av de overlevende fra «Peder Wessel», hvordan fisketuren endte med at de måtte forlate fire døde kamerater i vannskorpa for å redde sitt eget skinn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norsk gasstanker kan ikke klandres

Blant skipene som ilte til for å hjelpe, var en fiskeskøyte med innsatte fra det danske statsfengslet Vridsløselille.

De avbrøt fisketuren for å være med å berge de sjokkskadde fiskerne som kavet i vannflata. Blant dem var Mikael Larsen:
- Jeg er bare glad for å være i live, sa Mikael Larsen, en av de overlevende fra «Peder Wessel» da han møtte pressen etter bergingsoperasjonen.

Kunne ikke hjelpe

Stemningen hadde vært høy noen timer tidligere på dagen da en kameratgjeng var på restaurant Bondestuen i Brønshøj. Etter morgenkaffen hadde de leid en fiskeskøyte og putret ut i Øresund for å prøve lykken på havet. Ved 11-tida skjedde så kollisjonen som førte til at fire personer druknet: kapteinen, matrosen og to av lystfiskerne.

- Plutselig så jeg skipet som kom imot oss, og så skjedde sammenstøtet. Jeg var en av dem som ble i båten etter kollisjonen, og ikke røk i vannet. Da vi var kommet i redningsbåten, lå en død i vannet. Men vi måtte la ham ligge for å konsentrere oss om de levende, sier Larsen.

Uskadd

Trass i at Stavanger-tankeren «Clipper Skagen» hadde redusert fart, delte den skøyta i to. Og i går kveld fisket redningsmannskaper opp digre vrakrester. De 17 overlevende ble reddet i land av flere båter i Øresund, deriblant andre fiskeskøyter og det norske gasstankskipet. Den tykke tåka hindret helikoptre i å delta i redningsarbeidet.

I sjokktilstand ble de ført til forskjellige sykehus i Storkøbenhavn. Der ble det også tilbudt psykiatrisk krisehjelp, også til pårørende.

Mikael ble reddet uskadd i land og brakt til Lyngby politistasjon, som var omringet av pressefolk. Deretter satte han og to andre overlevende, John Køneke og Kim Lindeng, seg inn i drosjer og kjørte vekk fra viraken.

Men først fortalte Mikael:

- I hvert fall to av de døde kjente jeg godt. Men nå er jeg bare glad for å være i live.