- Vi måtte løpe for livet

Sier nærmeste nabo. Nå står huset og vipper på kanten. - Jeg er veldig glad for at vi ikke var hjemme, sier huseier.

HER GIKK RASET: Jordskredet på Lyngseidet Foto: Marius Fiskum
HER GIKK RASET: Jordskredet på Lyngseidet Foto: Marius FiskumVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Jordskredet som gikk i 16-tida i dag var minst 50 ganger 200 meter, opplyser vakthavende redningsleder Lars Nedrevåg ved Hovedrednings-sentralen i Nord-Norge til Dagbladet.

- Vi har en geolog på stedet som vurderer rasfaren videre. Vi har satt i gang et større apparat og har foreløpig evakuert 15 hus, opplyser han i 19-tida.

Raset feide i løpet av få sekunder med seg to boliger ut på havet. I tillegg skal flere campingvogner, biler og lignende ha blitt dratt med.

- Glade vi ikke var hjemme - Vi er veldig glade for at vi ikke var hjemme da raset gikk. Hvis ikke hadde saken vært en helt annen, sier Hans Petter Breivik til Dagbladet.

Han og kona Salla Taavetti var i Tromsø da de fikk vite at huset og alt de eide var feid på havet og knust til pinneved av det enorme jordraset.

- Vi fikk først beskjed fra en nabo, og har også fått informasjon fra politiet. Vi er nå på vei til Lyngseide, men vi hører jo at huset ligger langt under vann.

Han forteller at de har lyst til å se stedet.

- Helt uvirkelig - Det er jo ganske uvirkelig, men vi har lyst til å se hvordan det ser ut. Det er jo et stort og veldig djupt ras som har gått, etter det vi forstår, sier Breivik til Dagbladet.

Han forteller at de fulgte dramet med at det var sett en person på taket av det andre huset.

- Vi er veldig, veldig glade for at han berget livet, sier Breivik.

Naboen Svein Skille forteller at han mistet lysthuset og halve hagen da raset kom. Han var også med å redde naboen som var hjemme da huset hans ble feid på havet.

- Jeg var hjemme, og sto å så ned mot fjære der det så ut som at det var kraftig springflo, sier Svein Skille til Dagbladet.

Måtte løpe for livet Han tok med seg de to barna sine og møtte innehaveren av båtverkstedet på stedet.

- Plutselig begynner det å buldre i bakken og vi så grunnen begynne å trykke seg opp som en stor sprekk. Vi sprang for livet samtidig vi hørte at jorda levde.

- Jeg skjønte ikke alvoret først, sier han.

Kona Grete Søreng Skille opplevde det hele som dramatisk, fordi hun ikke var hjemme da det skjedde.

- Jeg har vært i Tromsø. Jeg fikk høre det av ham og plutselig la han på. Da forsto jeg ingenting. Men da han ringte meg opp fortalte han meg at lysthuset og halve hagen hadde gått og at huset vårt står og vipper på kanten. 

Saken oppdateres.