- Vi måtte spise kjøttet av våre døde venner

Overlevende fra flystyrt i Andesfjellene ga sin støtte til de innestengte gruvearbeiderne i Chile.

OVERLEVDE FLYSTYRT Gustavo Zerbino (t.h), som overlevde en flystyrt i 1972, trøster  Maria Segovia, søster av en av de innestengte gruvearbeiderne i San Jose gruva in Copiapo, Chile. Foto: AP/Martin Mejia
OVERLEVDE FLYSTYRT Gustavo Zerbino (t.h), som overlevde en flystyrt i 1972, trøster Maria Segovia, søster av en av de innestengte gruvearbeiderne i San Jose gruva in Copiapo, Chile. Foto: AP/Martin MejiaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Året var 1972. I måneder kjempet de for å overleve i de iskale Andesfjellene. De ventet i isolasjon, og det tok 72 dager før redningsmannskaper fant fram til flyet.

- Vi ble tvunget til å spise kjøttet av våre døde venner for å overleve, forteller en av de overlevende til CNN.

Flystyrten til rugbyspillerne fra Uruguay ble senere inspirasjon til filmen «Alive», som kom i  1993.

- Ikke gi opp Lørdag var fire dem samlet for å gi sin støtte til de 33 gruvearbeiderne i Chile som nå har vært innestengt i en måned, og som må regne med å forbli det i flere måneder til.

- Ikke gi opp. Dere har et formidabelt lagarbeid foran dere, sa Moncho Sabella, en av de overlevende rugbyspillerne fra Uruguay.
 
- Vi takker dere som chilenske arbeidere, og håper vi kan være i stand tå å gi dere en klem senere, svarte gruvearbeider Luis Urzua via en videokonferanse-skjerm fra gruvedypet.

16 av 45 passasjerer overlevde den dramatiske flystyrten i Andesfjellene for snart 39 år siden. Og det tok 72 dager før redningsmannskaper fant fram til flyet.

Flere likhetstrekk Gruvearbeiderne i Chile er fanget 700 meter under bakken, og ikke høyt oppe i fjellheimen, men Sabella ser likefullt mange likhetstrekk i «kampen for å overleve».

- Jeg forstår hva de gjennomgår, jeg forstår det så utrolig godt. Jeg føler mange ting som jeg følte i fjellet, sa han.

- De har en stor fordel i at de har kontakt med redningsmannskapene. Og så blir det viktig at de klarer å holde sammen og følge sine ledere, sa Sabella.

Gruvearbeiderne hadde sin første videokonferanser med sine familiemedlemmer lørdag. De viste stor takknemlighet overfor rugbyspillerne som hadde kommet for å gi sin støtte.

- Det er veldig vitkig at folk fra andre land også kommer for å backe oss opp, sa Maria Segovia. Hun er en yngre bror som er innestengt i gruva.

Ute om to måneder? I forrige uke ankom eksperter fra NASA for å hjelpe til.  En ny borremaskin er også på plass, og håpet er at den kan nå ned til de innstengte gruvearbeiderne i løpet av cirka to måneder (istedet for fire, som er antydet tidligere, red. anm.)

I mellomtiden, forteller Chiles helseminister Jaime Manalich, at arbeiderne får grundige helseundersøkelser under jorda, og at de får de nødvendige forsyninger med mat og drikke.

- De styrer natt og dag som de selv vil, men sover på skift. Halvparten jobber, mens halvparten sover, sa Manalich.

Og til tross for vanskelige omstendigheter, sa rugbyspiller Gustavo Zerbino at de hadde delt «meldinger om håp» med gruvearbeiderne.
 
- Alt er mulig hvis man er villig til å kjempe til siste slutt, sa Zerbino.

FORBRØDRING Pedro Algorta og Gustavo Zerbino heiser det uruguanske flagget til ære for de innestengte chilenske gruvearbeiderne og deres pårørende. Foto: REUTERS/Luis Higaldo
FORBRØDRING Pedro Algorta og Gustavo Zerbino heiser det uruguanske flagget til ære for de innestengte chilenske gruvearbeiderne og deres pårørende. Foto: REUTERS/Luis Higaldo Vis mer