- Vi mener fortsatt at handlingen var uakseptabel

Men Forsvaret vil ikke si at de føler seg trygge på at noe lignende ikke vil skje igjen.

EKKELT: Alice Asplund fortalte Dagbladet at hun følte seg misbrukt etter at hun ble beordret til å kle seg naken og vaske seg sammen med 30 mannlige medsoldater i 2011. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EKKELT: Alice Asplund fortalte Dagbladet at hun følte seg misbrukt etter at hun ble beordret til å kle seg naken og vaske seg sammen med 30 mannlige medsoldater i 2011. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble tidligere mandag kjent at Forsvaret trekker sin refs mot offiseren som beordret Alice Asplund til nakenbading i 2011.

Asplund ble tvunget av troppssjefen til å kle seg naken og vaske seg i iskaldt vann foran resten av medsoldatene. Løytnanten som beordret nakenbadingen ble omplassert til en annen avdeling og fikk en bot på 2500 kroner for sin oppførsel.

I ettertid klaget han saken inn for Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret, der han nå har fått medhold og refsen har blitt trukket tilbake.

Forsvaret har ikke endret mening Forsvaret mener fortsatt at offiserens oppførsel var uakseptabel, selv om han har fått medhold i klagen.

Pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvaret sier det er viktig å forstå at offiserens klage har blitt behandlet av en uavhengig klagenemnd. Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret er den endelige klageinstansen i slike saker.

- Klagenemnda har funnet at vilkårene for refselse ikke er tilstede. Det vil si at Luftforsvaret har valgt gal reaksjonsform, rent disiplinært. Det er de som har vedtatt dette, og det er et vedtak som forsvaret må forholde seg til. Samtidig mener vi at handlingen fremdeles er uakseptabel, sier han og legger til:

- Det man må se på er resultatet av handlingen. En ung kvinnelig soldat tvinges til å bade naken foran sine medsoldater, det er uakseptabelt.

- Forskjell på det juridiske og den faktiske handlingen - Kan du forstå at det kan se ut som om forsvaret taler med to tunger i denne saken?

- Det er en forskjell på det juridiske i saken og resultatet av den faktiske handlingen. Men det er viktig å legge til at en slik situasjon innebærer læring for flere parter, sier Aamoth.

- Som et ledd i oppfølgingen av saken er jeg kjent med at Luftforsvaret også har gjort sine lærdommer og har både justert sitt utdanningsprogram og iverksatt et program rettet mot unge ledere. Dette er et program som med bakgrunn i Forsvarets verdigrunnlag stiller ungt befal overfor noen av de krevende dilemmaer en kan møte knyttet til utdanning av soldater, sier han videre.

- Stortinget har nylig innført allmenn verneplikt for kvinner. Hvilket signal sender dette ut til unge kvinner som skal inn i Forsvaret?

- Jeg vil si at fra Forsvarets side har vi vært opptatt av å sende et tydelig signal om at dette ikke er akseptabelt. Dette er en situasjon som har gitt læring på mange nivåer.

Stortinget besluttet i oktober at det vil bli innført allmenn verneplikt for kvinner i Norge fra og med sommeren 2016. Aamoth mener kvinner som skal inn i forsvaret skal kunne være trygge på at forsvaret tar slike hendelser på alvor. Men kan ikke love at lignende hendelser ikke vil oppstå i fremtiden.

- Kan Forsvaret være trygg på at dette ikke vil skje igjen?

UAKSEPTABELt: Pressetalsmann i Forsvaret, Dag Aamoth, forteller at Forsvaret fortsatt ser på hendelsen i 2011 som uakseptabel. Foto: Forsvaret
UAKSEPTABELt: Pressetalsmann i Forsvaret, Dag Aamoth, forteller at Forsvaret fortsatt ser på hendelsen i 2011 som uakseptabel. Foto: Forsvaret Vis mer

- Jeg vil si at det er ganske tydelig fra forsvarets side at dette er en handling som de ikke ønsker. Vi vil i vår utdanning legge vekt på verdiene som Forsvaret baserer seg på, svarer han.

- En juridisk vurdering Flere medier har bedt om en begrunnelse for vedtaket som ble gjort, men det ønsker ikke Luftforsvaret å gi.

- Dette er fremdeles en personalsak, derfor har luftforsvaret vurdert at man ikke vil frigi denne begrunnelsen i sin helhet, sier Aamoth om vedtaket som er endelig og ikke vil kunne ankes.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker også at klagenemndas vurdering av saken er av en juridisk karakter.

- Den uavhengige klagenemnda har gjort en juridisk vurdering. Men det er også en moralsk og etisk side som gjør at denne type hendelser er helt uakseptable. Det skal ikke være slik at en mannlig eller kvinnelig soldat skal tvinges til å bade naken foran sine medsoldater, sier Søreide til NRK.

- En stor belastning Asplund sier til NRK at hun er overrasket, og usikker på hva unge jenter skal tenke om vedtaket som sier at det var feil å refse offiseren.

Offiseren på sin side er lettet over at refsen er trukket tilbake.

- Denne saken har vært en stor belastning for offiseren og han er svært lettet over at refsen nå er opphevet, sier Eigil Jespersen i Norsk offisersforbund til Dagbladet.

JURIDISK: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), understreker at klagenemndas vurdering av saken er av en juridisk karakter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
JURIDISK: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), understreker at klagenemndas vurdering av saken er av en juridisk karakter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer