- Vi mener vi har gjort en grundig jobb

Agnar Aspaas og Terje Tørrisen var ordknappe i hurtig gange vekk fra Oslo tinghus.

ORDKNAPPE: Rettspsykiaterne Terje Tørrisen (bak) og Agnar Aspaas forlater retten etter beskjed om at de må levere en tilleggserklæring. Foto: Jacques Hvistendahl
ORDKNAPPE: Rettspsykiaterne Terje Tørrisen (bak) og Agnar Aspaas forlater retten etter beskjed om at de må levere en tilleggserklæring. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi mener vi har gjort en grundig jobb, sier Agnar Aspaas til Dagbladet, i hurtig gange vekk fra Oslo tinghus i ettermiddag.

Det ble mot slutten av dagens rettsforhandlinger klart at den rettsmedisinske kommisjon (RMK) ønsker en tilleggsrapport fra de sakkyndige Aspaas og Tørrissen - på tross av at de har avlevert en rapport på 350 sider.

- Var det med overlegg at dere ikke vektla Breiviks barn- og ungdom?

- Det vil komme fram i vårt svar, som blir sendt i løpet av uka.

- Hva tenkte dere da brevet fra RMK ble lest opp?

- Det vil vi skrive i et brev i løpet av uka.

- Ikke uvanlig Før Aspaas og Tørrisen hastet ut, sa Aspaas følgende til Dagbladet:

- Det er ikke uvanlig at man blir bedt om å komme med en tilleggserklæring.

Flere psykologer bekrefter dette overfor Dagbladet har pratet med.

Anders Behring Breivik - som intenst ønsker å bli kjent tilregnelig, så han ikke havner på «galehus» - ble imidlertid klam og rød i fjeset da brevet fra RMK ble lest opp i retten.

Falsk negativ Kommisjonen har funnet mangler ved rapporten som er skrevet av Agnar Aspaas og Terje Tørrissen og vil derfor ha mer informasjon.

De sakkyndige har konkludert med at Breiviks virkelighetsoppfatning ikke er realitetsbristende men har rot i virkeligheten. 

- De sakkyndige har etter kommisjonens mening ikke tatt nok hensyn til en mulig falsk negativ konklusjon, som at muligheten for at han kan ha tilpasset sine utsagt til undersøkelsessituasjonen, skriver kommisjonen.

Les hele konklusjonen fra kommisjonen her.