- Vi mer enn dekker utgiftsøkning

Kommunalminister Liv Signe Navarsete sier at regjeringen mer enn dekker inn de økte utgiftene i kommunene.

- VI ØKER TIL KOMMUNENE: Regjeringen lover kommunene mellom 6 og 6,5 milliarder kroner mer i 2014. Selv om mye er bundet opp i kommunale tjenester til en endret befolkning, flere barn og flere eldre, blir det ifølge Navarsete midler igjen til kommunenes egne satsingsområder. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- VI ØKER TIL KOMMUNENE: Regjeringen lover kommunene mellom 6 og 6,5 milliarder kroner mer i 2014. Selv om mye er bundet opp i kommunale tjenester til en endret befolkning, flere barn og flere eldre, blir det ifølge Navarsete midler igjen til kommunenes egne satsingsområder. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen lover kommunene mellom 6 og 6,5 milliarder kroner mer i 2014. Selv om mye er bundet opp i kommunale tjenester til en endret befolkning, flere barn og flere eldre, blir det ifølge Navarsete midler igjen til kommunenes egne satsingsområder.

Tallene i kommuneproposisjonen ble presentert i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett tirsdag.

- Vi mer enn dekker opp de økte utgiftene i kommunene. Det var ingen selvfølge under dem som styrte Norge før oss, sier kommunalministeren til NTB.

Av totalsummen skal mellom 5 og 5,5 milliarder være frie inntekter som kommunene i teorien kan bruke på områder de selv velger å prioritere, som omsorgsboliger, skoler og barnehager.

Ansatte Navarsete sier at det i perioden 2006-2012 var en gjennomsnittsvekst på 10.300 ansatte i kommunene, mens tallene for fireårsperioden før, altså Bondevik-II-perioden, viste 1.800 flere ansatte i året.

- Dette er førskolelærerne, lærerne i barne- og ungdomsskolen, sykepleierne og omsorgsarbeiderne. Det dreier som om dem som leverer de kommunale tjenestene. Det er det beste bildet vi har på at kommunene holder tritt med utviklingen i befolkningen, sier Navarsete.

Det er kommunenes ansvar å dekke sine pensjonsutgifter som i 2014 er stipulert til å øke med 1,75 milliarder kroner. Dette må kommunene ta fra de fire midlene.

- Kommunene får likevel nok til god, solid drift, men det blir ikke rom for sløsing. Det er balanse i kommuneøkonomien, og rammene er sjelden tema når vi reiser rundt i landet, sier kommunalministeren.

Veier For øvrig skal 1 milliard kroner av de frie inntektene gå til fylkeskommunene. Men halvparten av dette er allerede lovet bort i nasjonal transportplan til opprustning av fylkesveiene.

Som en oppfølging av folkehelsemeldingen er vil det bli satt av 180 millioner kroner til å styrke helsestasjoner og skolehelsetjenesten.

- Det er fortsatt penger igjen som kommunene kan disponere. Vi vil ikke legge for mange føringer, sier Navarsete.

I april inngikk regjeringen en avtale med KS om bosetting av flyktninger. Navarsete foreslår nå å øke integreringstilskuddet med 250 millioner kroner og tilskuddet til utleieboliger med 66,7 millioner kroner.

(NTB)